Ministarstvo prosvete: Podsetili smo direktore da štrajk mora biti u zakonskim okvirima 1Foto: N1

„Ministarstvo prosvete je direktore škola podsetilo na obavezu održavanja štrajka u skladu sa Zakonom o štrajku, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o srednjem vaspitanju i vaspitanju. Ovi zakoni propisuju da se štrajk u oblasti prosvete, kao delatnosti od javnog interesa odvija uz obezbeđivanje minimuma procesa rada“.

To za Danas poručuju iz Ministarstva prosvete, povodom sutrašnje najavljene obustave rada u jednom broju škola u Srbiji, ali nisu odgovorili na naše pitanje da li su naložili direktorima škola da pokrenu disciplinske postupke protiv zaposlenih koji sutra ne budu držali nastavu.

Bez odgovora je ostalo i naše pitanje da li će ovim ljudima biti umanjena dnevnica zbog učešća u obustavi rada, koja nije predviđena Zakonom o štrajku, kao i da li su tražili od direktora da pokrenu disciplinske postupke protiv prosvetara koji su danas izostali sa nastave zbog učešća u protestu koju su organizovali Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je danas da je bilo slučajeva da direktori prete zaposlenima koji su nameravali da dođu na protest, a o pritiscima i ucenama svedoče i članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Prema saznanjima Danasa, direktori škola su dobili nalog da popišu zaposlene koji su danas učestvovali u protestu, kao i sve koji sutra budu učestvovali u obustavi rada. Za sada nema naloga prosvetne vlasti da će ovi ljudi biti kažnjeni.

Jedan direktor kaže da mu nije jasno na koji način bi vodio postupke protiv cele škole, budući da su svi zaposleni odlučili da sutra ne drže nastavu.

Na pitanje šta bi mogle da budu sankcije, on kaže da izostanak jedan dan sa posla ne može da bude osnov za otkaz, ali da zaposlenima može da bude odbijena dnevnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari