Da li je propao protest prosvetara i pre nego što je počeo: Ko se krije u mišjoj rupi, a ko preti kažnjavanjem zbog štrajka? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Protest nije propao, ali jeste ideja da svi budemo jedinstveni. Ovo je bila prava, ali i poslednja prilika da svi jedinstveno nastupimo i da pošaljemo poruku da je nasilje u školama neprihvatljivo.“

Ovim rečima Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, odgovara na pitanje Danasa da li je protest prosvetnih radnika zbog narastajućeg nasilja u obrazovnim ustanovama propao pre nego što je i počeo, najpre zbog razjedinjenosti sindikata obrazovanja, ali i nespremnosti velikog broja zaposlenih u prosveti da učešćem u obustavi rada dignu glas protiv nasilja i pruže podršku koleginici iz Trstenika koja je pala kada joj je učenik izmakao stolicu.

– Umesto zajedničkog nastupa dobili smo opšti haos, a sindikati su poslali poruku da se međusobno svađaju i utrkuju ko će prvi da izađe na ulicu. Deluje mi da bi se pobili, ako bi imali priliku, jer takvim ponašanjem demonstriraju neki vid nasilja jedni prema drugima – smatra Markov.

On dodaje da je čitavoj javnosti trebalo da bude poslata poruka da je neprihvatljivo i da nikad više ne sme da se ponovi to što se desilo profesorki u Trsteniku, učeniku u Subotici i svim ostalim đacima i nastavnicima koju su bili žrtve nasilja.

– Ideja nije uspela, na kraju se priča razvodnjava nekim drugim zahtevima, poput zahteva za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti što je besmisleno, pogotovo što je nedavno bio protest čiji je cilj bio upravo da se na to ukaže. Ako je Unija sindikata prosvetnih radnika prva najavila obustavu rada (1. decembra prim.aut) ostali je trebalo da progutaju knedlu, koliko god im bilo teško i kažu:“ Hajde da se ujedinimo oko ovoga.“ – navodi Markov.

Protest danas u podne

A posledica nejedinstvenog nastupa za koju pojedini sindikalni lideri okrivljuju kolege iz susednog tabora jeste serija protesta koji počinju od danas.

Okupljanjem na Trgu Nikole Pašića, danas u podne, prvi startuju članovi Sindikata obrazovanja Srbije i deo članstva Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), tačnije njegove članice Sindikat obrazovanja Beograda, Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Forum srednjih stručnih škola Beograda.

Pod parolom „Za dostojanstvo profesije“ članovi ovih sindikata najavili su i protestnu šetnju do Vlade Srbije i resornog ministarstva, gde će predati svoje zahteve da se izmeni zakonska regulativa o zaštiti prosvetnih radnika, kao i da se iduće godine povećaju plate zaposlenima u obrazovanju za 25 odsto.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, smatra da su se svi sindikati ujednili oko iste ideje – da se zaposleni u prosveti zaštite od strane učenika, roditelja i uprava škola.

– Svaki sindikat donosi odluke na svojim organima, ali se meni dopada kontinuitet naših akcija. Pored današnjeg protesta i sutrašnjeg štrajka sigurno će biti još nekih akcija, jer je ovo uzdrmalo Ministarstvo prosvete, koje je pokušalo da javnosti predoči da je mali broj slučajeva nasilja nad našim kolegama. Mislim da je Ministarstvo bilo upoznato sa onim što se godinama događa u školama i da je trebalo mnogo ranije da reaguju. Slučaj iz Trstenika je samo okidač – kaže Ilić.

Ona dodaje da je porazno što se zaposlenima preti pokretanjem disciplinskih postupaka ako dođu na protest, navodeći da se to dešava u pojedinim školama Zlatiborskog okruga, a sličan primer zabeležen je u jednoj osnovnoj školi iz Svilajnca.

Na pitanje ko preti prosvetnim radnicima Ilić odgovara: direktori škola i školska uprava.

– Ovamo pretite ljudima, a s druge strane formirate radnu grupu na nivou Ministarstva prosvete za borbu protiv nasilja. U Hrvatskoj su se direktori dogovorili da učenici gledaju utakmice kad nastupa hrvatska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u fudbalu, za njih je to društveni događaj, a kada mi organizujemo protest imate pretnje disciplinskim postupcima, iako Zakon o štrajku garantuje ljudima da mogu da izađu na protest – ne krije ogorčenje Valentina Ilić.

Osvrćući se na kritike da sindikati nisu jedinstveni ona kaže:

– O nejedinstvu sindikata govore oni koji ne žele da se priključe. Ima koliko hoćete onih koji stoje sa strane i kritikuju. Izađite na ulicu, nek nas bude i deset. U ovakvom vremenu i sa ovakvim represijama koje se sprovode „ispod žita“ smatram da je uspeh ako nas danas bude i nekoliko stotina. Drugi put će biti brojnije, ali je važno da se naš glas čuje – poručuje Ilić.

Ko štrajkuje, a ko učestvuje u sindikalnim aktivnostima?

Članovi sindikata na čijem je čelu osim današnjeg protesta sutra, 1. decembra će učestvovati u štrajku upozorenja, neodržavanjem prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

Jednočasovni štrajk upozorenja najavio je za sutra i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, koji takođe traži bolju pravnu zaštitu zaposlenih i poboljšanje njihovog materijalnog položaja.

S druge strane, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Forum beogradskih gimnazija, Forum beogradskih osnovnih škola i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine za sutra su najavili obustavu rada.

– Sutra će biti radni, ali nenastavni dan. Nećemo držati nastavu i time ćemo simbolično poslati poruku da ne želimo da škola postane „sigurna kuća“ za nasilnike, bez obzira s koje strane dolazili. Ne želimo da aboliramo nikoga i svesni smo da problemi mogu doći i sa jedne i sa druge strane. Škola mora da bude sigurna sredina da, kada roditelj pošalje svoje dete u školu, ne mora da brine da li će završtiti na operacionom stolu, ali isto tako i nastavnik, kada dođe u školu, da njegova porodica ne mora da strahuje za njegovu bezbednost. To je simbolika ove naše poruke. Nećemo se baviti ni materijalnim položajem zaposlenih, niti dugim pitanjima – navodi Aleksandar Markov.

Na naš komentar da su mnogi prosvetni radnici odustali od učešća u obustavi rada iz straha da protiv njih direktori ne pokrenu disciplinski postupak i oduzmu im dnevnicu od plate, a masovnim odzivom bi ovakav scenario bio manje izvestan, naš sagovornik kaže da bi „prosvetni radnici morali da štite jedni druge, umesto što se plaše i skrivaju u mišje rupe, zabrinuti svako za svoju sudbinu“.

– Morali bi da skupe hrabrost i da ispred pojedinačnog i ličnog interesa stave opšti interes. Imamo kolege koje su isprepadane od direktora što je poražavajuće za nekog ko je fakultetski obrazovan. Zamislite da su ovakve kolege 90-tih godina radile. Ko bi izneo promene? Setite se sa kojom dozom hrabrosti su istupali. Uvek se ponavlja ta mantra da neki neće da štrajkuju dok je čas 30 minuta i da im se sindikati jave kad bude potpuna obustava rada. Sada, kada imaju tu priliku, potežu se neki drugi izgovori, ali je u osnovi svega strah jer su prosvetni radnici velike kukavice – kaže Markov.

Pretnje zaposlenima

On ponavlja da će 1. decembar biti radni, ali nenastavni dan i da FBG nikome nije najavio štrajk, otuda nema osnova za pokretanje disciplinskih postupaka protiv zaposlenih.

– Strogo smo vodili računa da to ne bude štrajk, već simbolično iskazivanje nezadovoljstva. Svaki zaposleni ima mogućnost da učestvuje u aktivnostima sindikata. Ovo je prepoznato kao nešto što je od velikog značaja i jedna čekam da vidim ko će iz Ministarstva i od direktora škola stati na drugu stranu i reći: „Vi ste pogrešili, nije trebalo to da radite, treba da ćutite i trpite nasilje“. U slučaju da dođe direktiva iz Ministarstva da se oduzmu dnevnice za taj dan, biće jasno da je i sam ministar na strani nasilnika i da sprovodi nasilje. Ako pak neko od direktora to odluči, smatramo da takvim ljudima, ne samo da nije mesto na toj funkciji, već ni u školi, jer i oni sprovode nasilje – jasan je Markov.

Obustavu rada on vidi kao „plemeniti čin“

– To jeste ekstremni način skretanja pažnje javnosti na nasilje, ali je i nasilje u poslednje vreme postalo prilično ekstremno, a vanredna vremena zahtevaju vanredne mere. Ubeđen sam da nijedan direktor, niti Ministarstvo neće stati na stranu nasilnika i kazniti nastavnike samo zato što su želeli da škole ne budu bezbedno mesto za nasilnike. Ako ipak nekome bude odbijena dnevnica, Forum će to nadoknaditi članovima iz svojih sredstava – kaže Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari