Sindikati prosvetnih radnika ponovo razjedinjeni: Ko, kada i zbog čega štrajkuje? 1foto FoNet

Slučaj maltretiranja nastavnice Tehničke škole u Trsteniku ujedinio je prosvetne radnike u zahtevu da se stane na put nasilju nad prosvetnim radnicima od strane učenika, ali su i ovog puta sindikati obrazovanja propustili priliku da se zajedničkim nastupom izbore za poboljšanje statusa zaposlenih u školama.

Uprkos apelima „iz baze“ reprezentativni sindikati obrazovanja nisu uspeli da postignu dogovor o organizaciji zajedničkog protesta, pa čak ni o jedinstvenim zahtevima.

Kako je Danas pisao, odluke o obustavi rada 1. decembra doneli su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), a Forum beogradskih gimnazija danas je odlučio da se priključi Uniji.

Predsednik FBG Aleksandar Markov napominje za Danas da ovaj sindikat, međutim, ne podržava zahtev Unije da prosvetni radnici dobiju status službenog lica.

FBG i NSPRV su deo reprezentativnog Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), ali su zbog spora koji postoji unutar tog sindikata praktično isključeni iz onoga što rade ostale dve članice – Sindikat obrazovanja Beograda (SOB) i Sindikat radnika u prosveti Vojvodine (SRPV), a koji predstavljaju SRPS na sastancima sa Ministarstvom prosvete.

Otuda Markov nije ni znao da je SPRS danas odlučio da organizuje protest i protestnu šetnju zajedno sa Sindikatom obrazovanja Srbije, a ovu vest čuo je od novinarke Danasa.

Zamenik predsednika SRPS-a i predsednik SPRV Milan Trbović potvrdio je Danasu da je za 30. novembar planiran protest u Beogradu koji bi počeo okupljanjem prosvetnih radnika u podne na Trgu Nikole Pašića, a nakon toga je predviđena šetnja do Predsedništva Srbije, Vlade i Ministarstva prosvete gde će biti predati zahtevi za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i zaštitu prosvetnih radnika od nasilja.

Trbović kaže da SRPS ne traži da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, već da se izmenama Krivičnog zakonika obezbedi bolja zaštita nastavnika i svih drugih koji rade u školi.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić potvrdila je Danasu da je Predsedništvo Republičkog odbora tog sindikata danas donelo odluku o održavanju protesta 30. novembra, ali i o štrajku upozorenja 1. decembra.

– Štajk upozorenja znači da neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. Nismo hteli ljude da uvodimo u nezakonit štrajk koji je Unija zakazala za 1. decembra. Ja sam pre deset dana pozvala sve predstavnike reprezentativnih sindikata obrazovanja da se dogovorimo šta možemo zajedno da uradimo, a onda je Unija samostalno zakazala štrajk ne pitajući nikoga – komentariše Ilić.

Ona kaže da Sindikat obrazovanja Srbije ne podržava zahtev da nastavnici dobiju status službenog lica jer je to „klizav teren“, već se zalaže za doslednu primenu postojećih zakonskih rešenja i da se detaljnije reguliše postupanje u slučaju nasilja koje nad prosvetnim radnicima čine učenici.

U protestu i protestnoj 30. novembra učestvovaće i članovi Foruma srednjih stručnih škola (ovaj sindikat je takođe član Sindikata radnika u prosveti Srbije), potvrdio je za Danas Milorad Antić, predsednik FSSŠ.

On kaže da će pozvati svoje članove da, ukoliko žele, učestvuju u obustavi rada 1. decembra.

Što se tiče Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, danas je doneta odluka o jednočasovnom štrajku upozorenja 1. decembra, kazao je za Danas Srđan Slović, predsednik ovog sindikata.

Osnovni štrajkački zahtevi su: izmene i dopune zakonske regulative kojom bi se ostvarila maksimalna zaštita zaposlenih, a svaki napad na prosvetne radnike bio kvalifikovan kao krivično delo, kao i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Prema našim saznanjima, GSPRS „Nezavisnost“ neće učestvovati u protestu 30. novembra, budući da za decembar spremaju svoj protest sa kolegama iz drugih delatnosti koje deluju u okviru UGS „Nezavisnost“, pre svega zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih.

– Moje kolege se ponašaju kao deca. Takmiče se ko će prvi da organizuje protest umesto da se osmisli zajednički nastup – prokomentarisao je Aleksandar Markov ovo što se upravo događa na sindikalnoj sceni.

KO, KADA i KAKO PROTESTUJE

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije – 1. decembar, obustava rada

Sindikat obrazovanja Srbije – 30. novembar protest, 1. decembar štrajk upozorenja

Sindikat radnika u prosveti Srbije – 30. novembar protest

GSPRS „Nezavisnost“ – 1. decembar štrajk upozorenja

Forum beogradskih gimnazija – 1. decembar, obustava rada

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine – 1. decembar, obustava rada

Forum srednjih stručnih škola – 30. novembar protest, podrška obustavi rada 1. decembra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari