skolaFoto: FoNet/ Marko Dragoslavic

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku da svi zsposleni, članovi tog sindikata obustave rad u četvrtak, 1. decembra.

Istog dana sa početkom u 12 sati biće održane konferencije za medije i skupovi nastavnika, roditelja i bivših đaka na trgovima širom Srbije.

Unija zahteva da hitno, a najkasnije do polovine decembra počnu pregovori o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju, navodi se u odluci Glavnog odbora.

Odluku o jednodnevnoj obustavi rada u znak podrške kolegama koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu doneo je i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da obustave rad 1. decembra zbog narastajućeg nasilja prema zaposlenima u obrazovanju i u znak solidarnosti i podrške svima koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu.

Sindikat će pružitu pravnu i svaku drugu pomoć i zaštitu kolegema koji na opravdan i jedini razuman način iskazuju svoj stav o nasilju kome svakodnevno svedočimo, saopštili su iz NSPRV.

“Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije”, saopštio je taj sindikat.

Iz NSPRV -a kaži da su jasne i precizne sankcije za nasilnike, bez obzira da li nasilje dolazi od strane učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole ili kolega i da je neophodno Krivičnim zakonikom Republike Srbije jasno definisati najstrože sankcije za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi.

“Neophodne su rigidne kazne ukoliko se u nekim sredstvima informisanja pojave fotografije ili bilo koji privatni podatak žrtve nasilja. Ukoliko se radi o medijima, sankcija mora biti zabrana”, navode iz sindikata.

Smatraju da je neophodno ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali.

“Predlažemo da u svakoj učionici postoji jasno i vidljivo ispisano obaveštenje koja predviđa stroge kazne za one koji bez dozvole koriste mobilni telefon. Ta sankcija mora biti jasno definisana određenim pravnim aktom i svako ko je ne primeni u praksi i sam mora biti odgovoran. Preglomazna papirologija nametnuta školama i zaposlenima u obrazovanju mora biti redukovana. Stručni saradnici treba da se bave rešavanjem probleme nasilja, odnosno da rade posao zbog kojeg i jesu zaposleni u školi. Potpuno je jasno i da je potrebna snažnija podrška drugih institucija, njihova veća uključenost u sistem obrazovanja, stručna i kontinuirana pomoć i podrška svim učesnicima obrazovno-vaspitnog procesa”, ističe se u saopštenju.

Iz NSPRV smatraju da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju.

“Mi radimo javni posao i smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja. Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima. Neophodno je da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza koje ne proizvode nikakvo dejstvo, već da zaista iskoristi sve resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari