NSPRV: Direktori vrše pritiske na zaposlene koji će 1. decembra obustaviti rad 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Nakon odluke ogromne većine članova Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) da u znak protesta i podrške svim žrtvama nasilja u školama, obustavimo rad 1. decembra, danas pojedini direktori škola vrše mobing i krše Ustavom i zakonima garantovana prava i slobode svih građana, pa i zaposlenih u obrazovanju. Gotovo da nema regije u kojoj naš sindikat ima članstvo, a da danas nije bilo stravičnih i sramnih pritisaka“, saopštio je NSPRV.

 

– U jednoj školi direktor je odbio da primi odluku zaposlenih, članova sindikata, da obustave rad, smatrajući tu odluku pamfletom koji njega ni na koji način ne obavezuje. Odbija čak i roditelje da obavesti o pomenutoj odluci. U drugoj direktor otvoreno preti otkazima zaposlenima na određeno vreme ukoliko stanu uz rame sa svojim kolegama. U trećoj se drznu da čak pokušavaju pregovarati o odluci, odnosno da li bi ona mogla „malo da se koriguje“ – nabraja Dušan Kokot, predsednik NSPRV-a šta se dešava po školama.

On dodaje da takvima, ali i svima onima koji traže od predsednika sindikata da im prebrojava „štrajkače“, iako ovde nije reč o štrajku već o obustavi rada, NSPRV poručuje da dobro razmisle o svemu što će učiniti ili čak pomisliti da učine.

– Protiv svih nasilnika, lažno skrivenih u redovima direktora, naš sindikat će podneti krivične prijave zbog kršenja Ustavom i zakonima definisanih prava, uključujući i prijave za mobing protiv zaposlenih, a zbog događaja sa najavljenom i opravdanom obustavom rada 1. decembra. S druge strane, postoji nasilje koje dolazi iz institucija, a prema pojedinim direktorima kojima ovakve stvari nikada ne bi pale na pamet. Njima će sindikat takođe pružiti svu moguću pravnu i svaku drugu pomoć i podršku – poručuje Kokot.

On dodaje da će članovi NSPRV-a 1. decembra biti na svojim radnim mestima, ali neće držati nastavu i neće „čuvati decu“.

Zaposleni će, kaže, razgovarati o tome kako nasilje u školama sprečiti, sankcionisati, a isto savetuje i svim roditeljima i učenicima Srbije.

– Sedimo svi taj jedan dan i razgovarajmo o tome kako ovo suludo i sada već opasno hronično nasilje možemo sprečiti. Zašto nam je nasilje postala svakodnevnica i gde će sve to na kraju da odvede – pita Kokot.

Od nasilnika se ne beži

„Današnji dan je zapravo još jedan dokaz nasilja koje trpimo i još jedan razlog više da mu se suprostavimo. Prihvatajući takvu sudbinu pristajemo na put u podaništvo. Nekada građanin – sada podanik, nikada ne sme biti sudbina bilo kog čoveka, a zaposleni u obrazovanju nikada na to stanje neće pristati. Protiv nasilnika se može i mora boriti, od njih se ne beži. Ludilo nasilja mora momentalno da stane i mi nemamo drugog izbora, osim da u toj borbi pobedimo“, navodi se u saopštenju NSPRV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari