Ministarstvo: Saglasnost sa Vojnim sindikatom 1Foto: Ministarstvo odbrane

inistar odbrane Zoran Đorđević, sa saradnicima, razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim problemima i zahtevima na koje su oni ukazali.

Na sastanku je postignut dogovor u vezi sa većinom zahteva i pitanja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Govoreći o povećanju plata pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar Đorđević je ponovio da će već početkom sledeće godine svim zaposlenima biti povećana plata za pet odsto i da su to trenutno mogućnosti države, te da sistem odbrane preduzima sve što je u njegovoj moći da se na druge načine poboljša materijalni i socijalni status u vojsci.

– Moj posao je da vam pomognem u svemu i u svakom smislu nalazimo se na istoj strani. Suština je da se dobro razumemo, otvoreno pričamo o svim problemima i budemo jedinstveni, istakao je ministar Đorđević.

Razgovarajući o pravilnicima koji se odnose na socijalno-ekonomski status zaposlenih u sistemu odbrane, postignut je dogovor da se novi pravilnik o platama primenjuje od 1. januara 2018. godine, a predstavnicima sindikata su dodatno pojašnjene odredbe na koje su oni ukazivali, da će njihovom primenom biti smanjena primanja zaposlenih. Tom prilikom je ministar Đorđević naglasio da u sistemu odbrane neće biti smanjenja primanja, niti otpuštanja zaposlenih.

Postignut je dogovor i u vezi sa zahtevima koji se tiču reforme Vojnomedicinske akademije i ministar Đorđević je ponovio da smanjenja zaposlenih neće biti, što se odnosi i na broj ležajeva u toj ustanovi. Ostali zahtevi koji se odnose na zdravstvenu zaštitu profesionalnih pripadnika, iznos plaćanja participacije i drugo regulisaće se odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se priprema, dodao je Đorđević.

Dogovoreno je i da se o kolektivnom ugovoru, čiju su pripremu i pregovore predlagali predstavnici sindikata, razgovara od januara 2017. godine, do kada bi trebalo da se razmotre sve prednosti i mane takvog načina regulisanja radnog odnosa.

U razgovoru o poslovno-tehničkom sporazumu i omogućavanju nesmetanog sindikalnog delovanja, ministar Đorđević je izrazio spremnost sistema da se zahtevima izađe u susret u skladu sa mogućnostima i naložio da se proveri status dosadašnjih zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari