Ministarstvo: U Srbiji je svaka vrsta diskriminacije zabranjena, krize pojačavaju predrasude 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je, povodom 21. marta – Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije, da je u Srbiji svaka vrsta diskriminisanja zabranjena Ustavom i brojnim zakonima u oblasti pravosuđa, obrazovanja, zdravstvene zaštite, informisanja, kao i međunarodnom konvencijom.

Tim danom, kako je navedeno, započinje i Nedelja solidarnosti i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije u Srbiji, koja traje do 28. marta, tokom koje će i biti organizovani različiti događaji.

„Svesni smo da samo sistemski podržana borba protiv svih oblika diskriminacije, kroz aktivno uključivanje svih društvenih aktera, može dati adekvatne rezultate. Zato Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i ovim putem poziva na toleranciju i razumevanje prema onima koji su različiti i da nastavimo graditi društvo u kome duh zajedništva i jedinstva garantuje poštovanje dostojanstva svakog čoveka“, navedeno je u saopštenju.

Kako je rečno, Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, prvi put prepoznat je „ciganizam“ kao oblik rasizma i diskriminacije.a pratećim akcionim planom predviđene su i mere koje pomažu da budu prijavljena krivična dela motivisana predrasudama, mržnjom, kao i govor mržnje.

U vreme krize, napomenuto je, predrasude i stereotipi, negativni narativi i dezinformacije dodatno su pojačani, što najviše pogađa pripadnike najranjivijih grupa.

„Rasizam kao ideologija vezuje se uz moderno doba, a širenje ideologija pripadnika pokreta koji promovišu netrpeljivost i stereotipe, u suprotnosti sa osnovnim principima ljudskih prava, kroz medije, internet i društvene mreže, danas dodatno usložnjava problem“, rečeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari