Dan Nelsona Mendele u Srbiji sutra pod sloganom "U vašim je rukama" 1Foto: Shutterstock/Alessia Pierdomenico

Ovogodišnji Međunarodni dan Nelsona Mendele biće obeležen sutra, u utorak, pod sloganom „U vašim je rukama“, saopštilo je danas Ministarstvo Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U fokusu tog dana su „borba protiv klimatskih promena i stvaranje održivog okruženja za proizvodnju i snabdevenost hranom, kroz solidarnost među zajednicama“, piše u saopštenju.

„Ministarstvo deli uverenje da su ljudska prava, solidarnost i ravnopravnost, daleko jači od svakog nasilja, diskriminacije i govora mržnje, čemu je svojim životom posvedočio i ovaj slavni južnoafrički politički aktivista, borac protiv rasizma, kasniji predsednik Republike Južne Afrike i dobitnik Nobelove nagrade za mir, za pomirenje naroda u svojoj zemlji“, podsetilo je Ministarstvo.

Dan posvećen Mandeli se u svetu obeležava od 2014. godine u znak sećanja na njegovih 67 godina borbe protiv režima aparthejda u Južnoj Africi i njegov doprinos afirmaciji univerzalnih ljudskih vrednosti, kao što su ravnopravnost, zajedništvo, tolerancija i solidarnost, te međusobnom poštovanju, uvažavanju i razumevanju ljudi širom sveta, demokratiji i kulturi mira u svetu, piše u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari