Ministarstvo za demografiju predlaže zabranu fizičkog kažnjavanja dece

Ostavite komentar


  1. Svakako je potrebno izbegavati nasilničko ponašanje nad decom, kao što su šamari batinanja i maltretiranja svake vrste. Ali ukinuti svaki oblik kažnjavanja, možda i blagog disciplinovanja po stražnjici, to je već za ozbiljnu diskusiju. Ako bi deca dobila tu slobodu da rade šta hoće, a da se pri tom ne može nikome ništa reći ili čak blago fizički kazniti, kakva će deca biti dok budu odrastala? Ionako su moralne norme na krajnjem minimumu, od odraslih ništa dobro ne mogu naučiti. Kakva će ta deca biti kad odrastu? Biblija kaže da određena mera disciplinovanja dece neće „ubiti dete“, čak ni neki oblik fizičke kazne, a Bog sigurno zna gde su granice kažnjavanja i ne bi dao da se tako nešto zapiše da ne misli da je disciplinovanje ponekad korisno.

  2. Tako se uništavaju države. Uvedeš neke idiotske , štetne zakone i za 20 godina dobiješ horde divljaka . Da su Belivuka i njegove pajtose tradicionalno vaspitali normalni , savesni roditelji , verovatno ne bi bili ovo što su danas .Uskratiti roditeljima pravo vaspitanja je greška i kao što sam rekao štetno za sve . Traži se totalno uskraćivanje najnormalnijih mera za vaspitanje a kad ta raspuštena deca nekog povrede ili ubiju , masa bezumna uglas osuđuje i traži odgovornost -roditelja. Deca su po prirodi sebična , i ne biraju sredstva za postizanje cilja i tu stupa na scenu vaspitanje , da se deca socijalizuju i nauče živeti u društvu a da ne budu „predatori“. To priče ne postižu , jer se vaspitanje vrši od prvih dana života a u tom uzrastu (1,2,3…. godine) deca ne razumeju , nisu dovoljno razvijena . To su činjenice .

  3. Potpuno se slazem sa prethodnim komentatorom. Umobolno je roditeljima uzeti taj instrument moci. Sta raditi kada dete pocne da divlja i da se ponasa ne kako ne treba, vec kada dovodi i sebe i druge u opasnost? Najmanje, kada pocne da pravi veliku stetu? Svako dete to uradi pre ili kasnije. Pricati? Ne pomaze. Ostaviti da se samo smiri? I ako se napravi zlo? Ko je onda kriv? Roditelj ili ministar? Svaki roditelj se nadje ponekad u ovakvoj situaciji. Radnja se mora prekinuti, resetovati. Nisu sva deca ni ista niti se isto ponasaju. Ne slazem se da ovim predlogom. Zlostavljanje dece je jedno, ali moc sile roditelja nesto sasvim drugo. Razlika postoji i to velika.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.