Ministarstvo za demografiju predlaže zabranu fizičkog kažnjavanja dece 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je danas da je započet postupak za donošenje izmena i dopuna Porodičnog zakona koji pored ostalog predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

Državna sekretearka Milka Milovanović Minić rekla je na regionalnoj konferenciji „Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima“, da je predloženo i ukidanje mogućnosti sklapanja dečijih brakova i usklađivanje definicije deteta sa Konvencijom o pravima deteta.

Milovanović Minić je istakla da je došlo i do izmena u postupku podrške porodici i majci deteta sa invaliditetom „koja više neće morati da bira između naknade zarade i prava na tuđu negu i pomoć na koju dete ima pravo po osnovu invaliditeta, već će ta prava ostvarivati istovremeno“.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar ocenoila je da je Srbija „napravila veliki napredak u oblasti unapređenja zakonske legislative kada je u pitanju zaštita dece, posebno pohvalivši donošenje Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja“.

Regionalnu konferenciju „Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima“ organizovao je Centar za prava deteta, kao deo aktivnosti projekta „Pozitivno roditeljstvo“ koji se sprovodi uz podršku EU i sufinansiranje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari