Ministarstvo zdravlja odlučilo: Liste čekanja u Šumadiji će se smanjivati dopunskim radom 1Foto: V. G.

Od 2023. godine Ministarstvo zdravlja uvodi dopunski rad kao meru koja bi trebalo da utiče na smanjivanje lista čekanja, istaknuto je danas na sastanku predstavnika Rebupličkog fonda za zdravstveno osiguranja sa direktorima zdravstvenih ustanova u Šumadijskom okrugu.

Najveće liste čekanja su za operacije na ortopediji i kardiohirurgiji, kao i za preglede na magnetnoj rezonanci, o čemu je Danas već pisao.

Kako bi se one smanjile, Ministarstvo je već spremilo platformu dopunskog rada koja predviđa da isto osoblje koje sada radi na tim odeljenjima, vrši operacije i preglede van radnog vremena i u terminima kada nisu angažovani u drugoj smeni.

Po rečima v. d. direktora RFZO-a Sanje Radović Škodrić, i medicinsko i nemedicinsko osoblje će za dopunski rad biti plaćeno sredstvima koje će obezbediti država.

Trenutno se radi na platformi i u ovoj ustanovi se nadaju da će početkom 2023. ona biti usvojena. Potrebno je, kaže Radović Škodrić da Ministarstvo finansija obezbedi sredstva i onda se kreće sa procedurama.

– Najveće liste čekanja su za ortopediju. Nisu problem ni lekovi, ni ugradni materijal, država je to obezbedila. Oni nisu falili ni pre kovida i ovo je prvi put da materijal i lekovi čekaju pacijenta. Ono što nedostaje su kadrovi i zbog toga moramo da ih angažujemo dodatno, istakla je v. d. direktorka RFZO-a.

Primetan je povećan broj pacijenata koji boluju od malignih bolesti i zbog toga je na današnjem sastanku dogovoreno da se krene sa decentralizacijom terapije.

– Da pacijenti ne bi čekali, a i da bi im bilo udobnije lečenje, u narednoj godini one terapije koje su primali u tercijalnim ustanovama, dakle u kliničkim centrima, moći će da primaju u opštim bolnicama u svojim mestima, najavila je Radović Škodrić.

Liste čekanja, po njenim rečima, trenutno nisu merodavne, odnosno ne pokazuju pravo stanje. Tokom korone su se pacijenti prijavljivali u nekoliko različitih bolnica, a mnogi su i odustali.

– Dešavalo se da neke pacijente pozovemo i da oni kažu da ne žele da se podvrgnu operaciji ili su problem rešili na neki drugi način. Potrebno je i izbrisati pacijente koji su u međuvremenu, nažalost, preminuli zbog nekih drugih bolesti, tako da ćemo pravu sliku imati krajem godine kada se liste ažuriraju.

One su za sada velike i u Kragujevcu gde, po rečima direktora Univerzitetskog kliničkog centra Slobodana Milisavljevića, na operacije čeka stotine ljudi. Samo na preglede magnetnom rezonancom, o čemu je Danas već pisao čeka 1.246 pacijenata.

– Problem je što u UKC u Kragujevcu postoji samo jedna magnetna rezonanca, stara negde oko 16 godina. Mislim da je proizvedena 2007. godine i često se kvari. Na njoj se dnevno pregleda oko 35 pacijenata što je preko maksimuma. Tako da je potrebno da u narednom periodu nabavimo još jedan, a nadamo se i dva nova aparata, kaže Milisavljević.

Što se tiče kadrova, kaže, na radiologiji Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu ih ima dovoljno i zbog toga će se ova ustanova rado priključiti Ministarstvu u rešavanju problema lista čekanja.

Ono što nedostaje ovoj zdravstvenoj ustanovi jeste nov prostor i tehnička opremljenost za obavljanje operacija.

– Imamo osam operacionih sala koje rade prepodne i četiri koje rade popodne. U njima se uradi od 40 do 50 operacija dnevno. Kovid je napravio najveći problem. Mi smo se trudili da i u takvim situacijama održimo minimum operativnosti, bar kada su u pitanju onkološki pacijenti. Tako su radio i hemio terapija radile punim kapacitetima i u tim oblastima liste su smanjene, istakao je direktor UKC Kragujevac.

U ovoj ustanovi kažu da su liste čekanja velike i kada su u pitanju operacija katarakte ili invazivne operacije na kardio hirurgiji i ortopediji.

Ministarstvo zdravlja odlučilo: Liste čekanja u Šumadiji će se smanjivati dopunskim radom 2
Foto: V. G.

– Na veštački zglob kolega u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu trenutno čeka 944, a na protezu kuka 331 pacijent. Za protezu kuka se čeka od pet do sedam meseci, dok je situacija sa protezom kolena specifična jer liste nisu ažurirane i pacijenti su prijavljeni u nekoliko zdravstevnih ustanova. Svaki dan radimo u tri sale po devet, deset pacijenata, ali je kovid značajno uticao na povećanje lista čekanja istakao je Aleksandar Matić, rukovodilac Klinike za ortopediju i reumatologiju.

On je dodao da se praktično na svaku operaciju koja se uradi upiše po dva nova imaena na listu, a operacije se rade sa onim kapacitetima sa kojima ova klinika trenutno raspolaže.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari