Ministarstvo zdravlja se oglasilo o razlozima zbog koji je Torlak povukao BSŽ vakcine 1Foto: Pixabay/kfuhlert

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ dobrovoljno je doneo odluku da iz prometa povuče seriju BSŽ (BSG) vakcine protiv tuberkuloze koja se daje bebama odmah nakon rođenja, usled „minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka“, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo navodi da je „Torlak“, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva te vakcine, preventivno reagovao i seriju broj 2710822 povukao iz prometa.

Taj institut je 16. marta, kako se dodaje u saopštenju, povukao zatečene količine od ukupno 834 bočice BSŽ vakcine, a serija je povučena u roku od 24 časa sa teritorije cele Srbije.

Povučena serija je zamenjena novom i nije došlo do nestašica BSŽ vakcine, pa nijedno porodilište ili zavod nisu ugroženi, naveli su iz ministarstva.

„Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u poridlištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari