Minja Bogavac: U Srbiji je jedno ludačko "loženje" na diktatora Putina, na naš mit o čvrstoj ruci 1Foto: Miroslav Dragojević

Dramaturškinja, pesnikinja i rediteljka Minja Bogavac izjavila je da su u Srbiji veoma prisutni ruski i kineski uticaji, a naročito od vremena kada je Srpska napredna stranka 2012. godine preuzela vlast.

„Mislim da se apsolutno treba bojati ruskog uticaja, posebno što prisustvujemo nekoj vrsti njegove ekspanzije. U odnosu na sva trenutna događanja u Evropi, vidimo da ruski uticaj nije uopšte bezazlen, nije uopšte neinvazivan i neagresivan“, kazala je Minja Bogavac u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

Dodala je da, kada pričamo o Rusiji i Kini, govorimo o kulturama u kojima koncept ljudskih prava nikada nije zaživeo na onaj način kako ih mi doživljavamo i vidimo, i kako ih vidi zapadni svet.

„I dokle god je tako, za jednu vrlo krhku demokratiju, možda i fasadnu demokratiju, možda i stabilokratiju u kojoj mi živimo, takav uticaj stvarno može da bude poguban, može da bude nešto što će nas trajno civlizacijski unazaditi“, ocenila je Minja Bogavac.

Ona je rekla da je „zapanjena“ kada vidi da desničari na svojim protestima u Srbiji ističu zastave Rusije.

„Kako mi kao građani Srbije prihvatamo da se patriotizmom naziva direktno isticanje stranih državnih i nacionalnih simbola? Gotovo mi se čini da se na desnoj strani političkog spektra formira neka grupacija – ne mala, i ne bezopasna, ljudi koji bi možda bukvalno više branili državne interese Rusije nego Srbije, i da im je veći idol u ovom trenutku Putin, nego i Vučić, ili bilo ko drugi iz našeg dela sveta“, navela je Minja Bogavac.

Kazala je da se ta vrsta „dobrovoljne okupacije gotovo romantizuje“.

„Gotovo da bismo rekli – dođite, Rusi, pokorite nas, što mislim da je stvarno korak unazad“, upozorila je ona.

Prema njenim rečima, nije dobro biti ruska kolonija, „naše prve komšije su to bile i možemo da učimo iz njihovih iskustava, da o tome vidimo i saznamo“.

„Osim toga, vidimo šta Rusija trenutno radi u Ukrajini i to uopšte nisu naivne stvari. Mislim da u vrlo opasnom istorijskom trenutku igramo jako pogrešnu igru, koja na kraju, u nekoj velikoj podeli karata, može da nas dovede do toga da budemo na pogrešnoj strani u nekom svetskom ratu“, ocenila je Minja Bogavac.

Dodala je da, kada neki prosečni rusofil u Srbiji kaže „Rusija“, on ne zamisli Dostojevskog, već zamisli Putina.

„I to je zapravo jedno ludačko loženje na diktatora, na taj naš mit o čvrstoj ruci, koji opet ne znam da li nam je ikad nešto dobro doneo“, rekla je Minja Bogavac.

Intervju je deo projekta „Analiza antizapadnih narativa u Srbiji“ koji sprovode Nezavisno društvo novinara Vojvodine i portal Autonomija, a projekat je podržala Ambasada SAD u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari