Iako je rasprava o budžetu Leskovca na poslednjoj sednici Gradske skupštine na momente obilovala teškim optužbama, posle gotovo dvanaestočasovnog rada, glasovima vladajuće koalicije koju čine radikali, socijalisti i odbornici DSS – NS, usvojen je budžet za 2009. u iznosu od 2,3 milijarde dinara, gotovo 500 miliona više nego u godini koja je na izmaku.

Tako drastično povećanje budžeta odbornici opozicije, a pre svih iz Demokratske stranke, oštro su kritikovali uz ocenu da je rečo nerealnom planiranju. Izneli su niz konkretnih primera neracionalnog trošenja para i predlagali da se mnogo više sredstava uloži za socijalna davanja i poljoprivredu, što nije prihvaćeno.

Kako je u ovom trenutku lokalna samouprava u minusu od gotovo milijardu dinara a plate činovnika i korisnika budžeta kasne i po nekoliko meseci, predsednik Gradske skupštine Živojin Stefanović(SPS) predložio je da nadležni republički organi za potrebe Leskovca, odnosno popunjavanje prazne opštinske kase, obezbede deset miliona evra.

– Ako Vlada Srbije izmiri dugovanja lokalnoj samoupravi i tako dođemo do pozitivne nule, spreman sam da odmah odem sa ove dužnosti, odnosno podnesem ostavku. Za ovu, ali i prethodnu vladu, Srbija se završava do Niša – rekao je Stefanović.

Zanimljivo je reći da je taj predlog prihvatila i Srpska radikalna stranka, uz ocenu da su spremni da se odreknu vlasti ukoliko je to uslov da iz Beograda stignu sredstva za popunu sadašnjeg minusa u gradskoj kasi.

Prema raspodeli para, a kojih trenutno nema, više od 532 miliona bi trebalo da budu usmerena za potrebe gradske uprave. Ovdašnjem zdravstvu namenjeno je 30, osnovnom i srednjem obrazovanju više od 174 miliona dinara, a za socijalna davanja trebalo bi da bude utrošeno 37 miliona. Fond za razvoj grada dobio bi 100, Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede 41, dok bi Garancijski fond mogao da očekuje 16,5 miliona, a u Fond za stipendiranje i nagrade trebalo bi da se slije šest miliona dinara. Ovdašnja Turistička organizacija moći će da računa na 15 miliona budžetskih prihoda, a za potrebe kulture izdvojiće se svaki deseti deo opštinskog kolača, ali je zanimljivo da će oko 90 odsto tih para biti utrošeno za plate, dok je za rad sportskih udruženja planirano 96 miliona budžetskih para.

– Ovaj budžet nema ni slovo „R“ od razvojne funkcije, nije realan, a plate preglomazne administracije će i dalje kasniti i možda ih neće ni biti – kaže Živojin Stanković(DS), inače narodni poslanik.

Potraživanja

U ovom trenutku, lokalnoj samoupravi samo tzv. veliki dužnici treba da namire 600 miliona duga. Zbog toga se očekuje mnogo veće angažovanje nadležnih inspekcijskih i drugih organa u naplati potraživanja. – Predvideli smo značajna sredstva za informativne kuće, ali će biti skromnija nego ranijih godina – kaže dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, koga je opozicija oštro kritikovala zbog čestih i, kako su podvlačili, nepotrebnih putovanja u inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari