"Ima i prijava gušenja i ozbiljnijih zdravstvenih problema": Srđan Milivojević o zagađenom vazduhu u Kruševcu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Građani Kruševca se već više od nedelju dana žale na neprijatan miris vazduha. Dok iz Uprave HI Župa negiraju da ovo zagađenje dolazi iz njihovog pogona, narodni poslanik Srđan Milivojević DS tvrdi da njihova fabrika jeste problem, te da Kruševljani zbog zagađenja vazduha imaju i zdravstvene tegobe.

Milivojević navodi da su se oni, kao odbornici Skupštine grada, prvo obratili nadležnim institucijama, Gradskoj inspekciji zaštite životne sredine i Zavodu za javno zdravlje, zato što postoje brojne pritužbe, ne samo u poslednjih mesec dana, već i duže, da se iz kruga bivše HI Župa osećaju neprijatni mirisi.

– Oni izazivaju iritaciju kod građana, čak ima i prijava gušenja, grebanja u grlu i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Očigledno je da se radi o nekom otrovu. Iz nadležnih službi dobili smo informaciju lokalne ekološke inspekcije da oni nisu sposobni da izvrše ta merenja i da se to zagađenje kreće u domenu Republičke inspekcije, gde je reč zaista o zagađenju iz Župe, koja je sada u vlasništvu Bin Komerca, kaže Milivojević.

On ističe da je ovo svakodnevna pojava i da Kruševac postaje jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a verovatno i u Evropi, te da se na to zagađenje dodaje i samozapaljenje uglja u krugu kruševačke toplane, koji nije podoban za industrijsku upotrebu.

Milivojević dodaje da ne mogu da nagađaju i numerišu u kojim razmerama se kreće to zagađenje, ali da ljudi svakako imaju ozbiljne zdravstvene tegobe dok udišu taj vazduh.

Zbog ovog problema, danas će u Kruševcu organizovati konferenciju za novinare u 13 sati, ispred Gradske uprave, na kojoj će govoriti Branimir Jovančićević, potpredsednik Demokratske stranke i redovni profesor Hemijskog fakulteta, Milivojević i Predrag Petronijević, šef odborničke grupe Narodnog pokreta Srbije.

Milivojević kaže da oni imaju informacije da je jedan od vlasnika Bin Komerca nedavno privođen u okviru suzbijanja privrednog kriminala.

– Inače ta firma je, pri dolasku i kupovini Župe, prikazivana kao spasilac Kruševca. Posebno je važno da građani budu pravovremeno i objektivno informisani šta se nalazi u krugu HI Župa, jer je kupovinom te hemijske industrije sadašnji vlasnik kupio i zalihe sirovina iz nekog prethodnog perioda, koje imaju svoj rok trajanja, navodi naš sagovornik.

Objašnjava da ne žele da dižu paniku i uznemiravaju javnost, ali da je očigledno da u Kruševcu postoji ozbiljan ekološki problem, te da ne žele da im se desi akcident poput paljenja deponije Duboka kod Užica. Zahtevaće da se grad alarmira i da se sprovode redovna merenja.

Direktor fabrike HI Župa Aleksandar Mandić je u odgovoru Danasu naveo da su ovoj fabrici izvršeni inspekcijski nadzori 25. aprila i 8. maja, i da u HI Župa doo nisu utvrđeni izvori zagađenja vazduha.

Mandić je dodao da konstantno dolazi do zabune pošto na prostoru nekadašnje HI Župa (površina 36 hektara) danas kroz vlasništvo ili zakup funkcioniše desetak privrednih subjekata, dok HI Župa doo poseduje samo na četiri hektara tog nekadašnjeg prostora na kome i obavlja delatnost.

Milivojević tvrdi da ovo nije tačno, jer se u odgovoru gradske ekološke inspekcije nedvosmisleno tvrdi da je reč o proizvodnom procesu u fabrici Bin Komerc, te da zagađenje i neprijatni mirisi dolaze iz HI Župa.

„Pošto ovo daleko prevazilazi okvire političke borbe, jer Ustav kaže da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu, ovo postaje ustavna borba za prava, zbog čega ćemo u dogovoru sa drugim opozicionim strankama dogovarati naredne korake“, poručuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari