Miša Stojiljković: Deca uče po modelu, na osnovu onoga što vide 1Foto: Pixabay/Pexels

Veliko istraživanje o tatama u Srbiji pokazalo je da očevi provode 11 minuta dnevno sa svojom decom, dok je svaki dvadeseti potpuno uključen u odgoj mališana.

Miša Stojiljković, autor serijala o roditeljstvu „Tata, ti si lud“, psiholog i novinar, kaže za N1 da imamo dve grupe muškaraca, kao i da je kod mlađih primećeno da su više uključeni u porodični život.

„Posle 10 godina bavljenja ovom temom, čini mi se da imamo dve grupe muškaraca. Jedna je mlađa, i tu mislim na muškarce od oko 35 do 40 godina, koji su uključeni više u porodični život nego njihovi očevi. S druge strane, tu je ona grupa muškaraca koji po tradicionalnom, patrijarhalnom modelu „ide u lov“, a kućom i decom se bave majke“, navodi Stojiljković.

Kako kaže, promene se dešavaju, iako sporo.

„Stereotipi o kojima govorimo stvarani su desetinama hiljada godina, ali se od osamdesetih i devedesetih godina primećuje da muškarci malo drugačije promišljaju o svom identitetu i o tome koliko su angažovani u porodici. Muškarci počinju da grade svoj muški identitet na tome što su očevi, između ostalog. Otpori postoje, i to je problem. Postoji autentična potreba da redefinišu svoju ulogu, želja da budu više uz svoju porodicu, ali su tu finansijske prepreke, jer su i dalje pod pritiskom da zarađuju. Svuda na svetu, istraživanja su pokazala, i žene smatraju, da je muškarac taj koji primarno treba da doprinosi“, navodi sagovornik N1.

Kako kaže, zvuči strašno podatak da očevi provode svega 11 minuta dnevno sa decom.

„To je podatak do kog je došao Republički zavod za statistiku. Volim da kažem, bolje i 11 minuta, nego nijedan, ukoliko je to vreme kvalitetno provedeno. Ako tih 10, 15 minuta provedeš sa detetom na podu, u blatu, na travi sa detetom, to je onda lekovito“, mišljenja je psiholog.

Osećaju se nekompetentno

Deca uče po modelu, na osnovu onoga što vide, ističe.

„Ako naviknu da je tata odsutan, usvajaće takav model ponašanja i smatraće da je to tako, da oni tako treba da se ponašaju kad odrastaju. S druge strane, ako vide da je otac tu, da uz majku deli kućne poslove, brine se o njima i igra se sa njima, onda će i ona razviti takav model ponašanja“, objašnjava Stojiljković.

Istraživanje je pokazalo i da se očevi osećaju nekompetentno za roditeljstvo u prvim mesecima detetovog života.

„To nije izgovor, stvarno se muškarci tako osećaju. Svi pričaju da su imali strah. Društvo je to koje nameće stav da su žene bolje u brizi u drugima, a muškarci u nečemu drugom. Ne slažem se sa tim. Podjednako smo opremljeni evolutivno za brigu o drugima, nego su stereotipi nametnuli uloge koje se obijaju o glavu i ženama, i muškarcima. Muškarci žive kraće zbog posledica našeg načina ponašanja. Kasnije se javljamo lekarima, trpimo i ćutimo, jer smo tako vaspitavani. Nama je problem da se nekome obratimo za pomoć. Veliko istraživanje u Francuskoj, koja je trajalo decenijama, pokazalo je da se svaka druga muška smrt mogla sprečiti, samo da su se ranije javili lekaru“, ističe Stojiljković.

Žele da budu na porođaju i uzmu odsustvo s posla

Dodaje da bi to moglo da se spreči kada bismo izašli malo iz unapred određenih rodnih uloga, i počeli da se bavimo onim što nam prija.

„Svim muškarcima prija da budu sa decom. Čuo sam rečenicu „mnogo mi je žao što nisam više provodio vremena sa decom“. Hajde da probamo to da promenimo, ali i da kao društvo stvorimo uslove za to. Da muškarci dobiju mesec dana odsustva, ne samo pet dana kada postanu tate“, kaže sagovornik N1.

Prema njegovim rečima, od 100 porođaja, u dva slučaja muškarac uzme mesec dana, dva ili tri, kako bi bio više sa detetom.

„Očevi sa kojima sam pričao hoće da budu na porođaju, više od 50 odsto njih, a skoro svi hoće da uzmu čak i neplaćeno odsustvo sa posla. Oni koji su to imali, dolaze preporođeni na posao, to bi bilo jako lekovito i za jedne, i za druge. Pre svega za muškarce, ali i za žene, i za decu. Lekovito za razumevanje onog drugog. I muškarci tada shvate kako je ženama kada rade te neplaćene poslove u kući. Moramo kao društvo da uložimo veći napor. Ima sve više kompanija koje daju plaćeno odsustvo očevima, a iskustvo iz zemalja koje imaju to već decenijama, pokazalo je da su muškarci, kada se vrate na posao, produktivniji, efikasniji i odgovorniji. Vreme provedeno sa detetom probudi im osećaj odgovornosti“, zaključuje sagovornik novinar i psiholog Miša Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari