Mitrovčani uspešno odvajaju otpad 1Foto: mitrovica.info

Protekle sedmice na centralnom mitrovačkog trgu promovisan je projekat odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, cilj projekta „O-DVA-JA-MO” je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama.

Očekuje se poboljšanje upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima Evropske unije i srpskog zakonodavstva, razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada na mestu njegovog nastanka.

Do sada je podeljeno preko 7.500 plavih kanti građanima Sremske Mitrovice, tako da oni sami mogu da odvajaju otpad, konkretno plastiku, papir i metal, kako bi se, na taj način, smanjila količina otpada na deponiji.

U obraćanju prisutnima Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, istakao je da se implementacijom ovog projekta poboljšalo upravljanje otpadom i unapredilo stanje životne sredine.

„U narednom periodu postavićemo preko 300 plavih i žutih kontejnera“, rekao je načelnik Dražen Riđošić, podsećajući da lokalna samouprava u Mitrovici vodi aktivnu ekološku politiku pa je, pored raznih manifestacija, započela i projekat sadnje drveća pored saobraćajnica formirajući zeleni prsten oko grada.

„Takođe smo napravili jednu transfer stanicu za animalni otpad na području Martinaca, Laćarka i Kuzmina tako da građani mogu potpuno besplatno da odlažu animalni otpad jer grad izdvaja sredstva za to. Pored ovoga smo uradili reciklažno dvorište gde građani potpuno besplatno mogu da dođu da odvajaju svoj kabasti otpad”, rekao je Riđošić, podsećajući da je građanima podeljena 7.521 plava kanta za odvajanje papira, kartona, plastike i metala.

Po rečima koordinatorke projekta Tamare Milković, do sada je skupljeno ukupno 155,8 tona reciklabilnog otpada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari