Mitrović: Panično izveštavanje medija o korona virusu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Izveštavanje o korona virusu je prilično panično, izjavio je FoNetu voditelj „Mentalnog razgibavanja“ Darko Mitrović Dare, i naglasio da mu mnogo smeta to „uterivanje straha u kosti kojem pribegavaju mejnstrim mediji, ali i oni koji to nisu“.

Uveren da se iza takvog načina izveštavanja „nešto krije“, on je u serijalu razgovora Presstup rekao da ne veruje da je ijednoj vladi u bilo kojoj državi „odjednom toliko stalo do ljudskih života“.

Kroz istoriju, politiku i ratove koje vode „pokazale su da nije važno da li je običan čovek živ ili mrtav“, jer je potpuno obespravljen, ocenio je Mitrović.

Prema njegovim rečima, „imamo odličnu marketinšku kampanju ‘ostani kod kuće, borimo se za naše stare, zaravnati krivu, eksponencijalna linija, transmisija'“.

„Ponavljajte to što više i sve će biti u redu“, ilustrovao je Mitrović, ukazujući da su takva izveštavanja za njega „odvratna“. Kako je objasnio, u njima se koriste fotografije iz bolnica, „nekih preminulih ljudi, pa čak i stare pokrivalice“.

Mitrović podseća da je Oldus Haksli u svom „Vrlom novom svetu“ najavio da će biti toliko serviranih informacija da se one čak i ne moraju nazivati lažnim vestima.

Lažnim vestima je najlakše baratati, „jer su u strahu velike oči“, rekao je Mitrović, koji smatra da ćemo pre poverovati da je nešto mnogo strašnije, nego da će se sve dobro završiti.

On upozorava da lažne vesti igraju veliku ulogu u svakom propagandnom ratu, „pa tako i u ovom“, pošto i pojavu korona virusa vidi kao „jednu vrstu specijalnog rata“.

Ako bi trebalo da opiše medijsku scenu u Srbiji, iskoristio bi dve reči – može gore. Za Mitrovića je stanje u medijima katastrofalno, zbog jasne podele na provladine medije i „nas izdajnike“, a za to su, kako tumači, odgovorni „obično oni koji su na vlasti“.

Ne bi da upire ni u koga prstom, ali misli da je za stanje u medijima odgovoran „direktno Vučić svojim bahatim ponašanjem i nevaspitanim obraćanjem novinarima“.

Na taj način, „ali i pasivnom agresijom, i onom ozbiljnom, koju sprovode neki drugi ljudi umesto njega“, predsednik Srbije „unižava“ novinarsku profesiju, predočio je Mitrović.

Prema njegovojn oceni, kada bi Vučić promenio stav prema medijima „i bio uljudan“, tada bi oni mediji koji „obično loše pišu ili govore o njemu, uključujući i ‘Razgibavanje’, možda malo spustili loptu“.

Za radna prava novinara Mitrović kaže da su kao i sloboda medija – „postoje na papiru, ali je do njih teško doći u praksi“.

Smatra da su novinari tokom policijskog časa „tretirani kao kriminalci“, bez obzira na to što imaju propusnice za legalno kretanje i za rad, i da im je oduzimana oprema.

Podsetivši na slučaj novinarke Ane Lalić, koja je privedena zbog teksta, Mitrović je izjavio da ona može samo da podnese privatnu tužbu.

Napominje i da bi „kompanije i kuće za koje radimo morale mnogo više da stanu iza profesije i nas kao novinara“.

Uopšteno gledano, solidarnosti među novinarima nema, protumačio je Mitrović, „jer smo svi u strahu za poslove i imamo malu decu koju hranimo“.

Po njemu, to je „neka glupa priča među takozvanim novinarima“, dok ozbiljni novinari ispaštaju.

Misli da solidarnost može da se vidi u pojedinačnim slučajevima i podseća da su ga, kada je dobio pretnje smrću, podržali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Cenzolovka i Reporteri bez granica.

„Pojedinačno sam dobijao neku podršku, ali u inboksu, ne baš javno, i tu je bilo straha da se ne vidi ko me podržava. To mi smeta, za mene je to licemerno. Ako me podržavaš u inboksu, onda nemoj da me podržavaš“, poručio je Mitrović.

Kada nekoga podržava, on istupi „likom, imenom i prezimenom“, i kaže da nešto nije ispravno, „kao u slučaju kolega Ivana Ivanovića i Zorana Kesića“.

Mitrović se protivi i pretnjama provladinim novinarima, jer „svi radimo ovaj odvratan, krvav posao koji je nekada možda bio lep“. Podsećajući da je Srbija ove godine, prema izveštaju Reportera bez granica, pala za tri mesta na listi medijskih sloboda, on je predvideo da se „nećemo izvući“ i da ćemo padati sve niže.

„Imaćemo neke privide slobode“, procenio je Mitrović, koji „misli da više ni ne znamo šta znači sloboda“.

On smatra da bi svi novinari trebalo da napuste prostoriju „kada se predsednik Srbije ili bilo ko od govornika obrati novinaru sa nepoštovanjem“.

„Potrebno je poštovanje novinarske profesije koja lagano umire. Ako ovako nastavimo, nestaćemo, nećemo biti potrebni“, zaključio je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari