Mlade doktorke Neda i Stana iz Niša ostaju u Srbiji 1Foto: V.Torović

Neda Arsić (33) i Stana Petrović( 31) iz Niša su na početku svoje lekarske karijere bačene u prve redove borbe protiv koronavirusa u Univerzitetskom kliničkom centru u ovom gradu. Srećne su što su imale priliku da pomognu svojim sugrađanima ali im je to pomoglo da donesu još čvršću odluku da neće poput mnogih svojih kolega otići iz Srbije.

Neda je bila na volonterskoj specijalizaciji iz interne medicine, a Stana iz neurologije, kad je aprila 2020. godine buknula epidemija koronavirusa. Odmah su se prijavile da rade u kovid delu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Pred kraj te godine dobile su rešenje za stalan posao u toj zdravstevnoj ustanovi.

„Položila sam Hipokratovu zakletvu da ću da lečim ljude, i ni na trenutak se nisam dvoumila. Želela sam da pomognem jer u tom trenutku u Niškom kliničkom centru nije bilo dovoljno lekara a priliv pacijenata je bio ogroman. Mnogo mladih lekara je tada počelo da radi, a starije kolege su nam mnogo pomagale, učile nas kako i šta da radimo… Bilo je teško, na početku se nije mnogo znalo o koronavirusu, ali izborili smo se“, priča Neda.

I Stana se odmah prijavila da pomogne kad je buknula epidemija u Nišu, iako je tada već konkurisala za posao lekara u Nemačkoj.

„Početkom juna pre dve godine dobila sam poziv iz Nemačke, primili su me da radim. Odgovorila sam im da ne mogu odmah da dođem jer je u mojoj zemlji epidemija i moram da pomognem svom narodu. Dali su mi rok od tri meseca, ali ni posle toga nisam otišla. U tom trenutku nisam imala rešenje za stalan posao. Svejedno nisam mogla da odem iz Srbije i Niša u kome je tada od kovida umiralo mnogo ljudi“, kaže ova mlada doktorka.

Ona dodaje da se nikad nije pokajala iako bi u Nemačkoj zarađivala mnogo više.

Neda i Stana kažu da nikad neće da zaborave strašne slike teško bolesnih ljudi iz poluintenzivne nege kovid stacionara u UKC u Nišu.

„Ti pacijenti su nas molili da im pomognemo, borili su se za vazduh, borili za život… Teško je to sve da se gleda…Na početku je bilo mnogo starijih ljudi, ali se kasnije, na jesen 2o2o.godine zarazilo i mnogo mladih. Mnogo je sve to teško, posebno kad pacijent  bude neko ko ti je prijatelj ili ga poznaješ. Ali kao lekar moraš da sve to prebrodiš i ideš dalje“, seća se Neda.

Neda i Stana su na studije medicine u Niš došle iz Leskovca. Nisu se poznavale iako su njihove majke išle zajedno u školu. To su saznale kad su postale koleginice u kovid stacionaru u Nišu.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari