Mladen Savatović, Slađana Gluščević, Miloš Katić i Jovana Gligorijević dobitnici priznanja za istraživačko novinarstvo 1Foto: J. Diković

Nagradu za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević 2022“ dobili su Mladen Savatović sa N1 za dokumentarac „Ispod površine kraljevi asfalta“, Slađana Gluščević i Miloš Katić, VOICE – “Država imovinu 1,8 mlrd evra prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra” i Jovana Gligorijević “Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“.

Nagradu 17. godinu za redom dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, uz podršku Ambasade SAD-a.

Nagrađeni novinari i novinarke su dobili po 100.000 dinara.

Američki ambasador Kristofer Hil je na srpskom jeziku rekao da mu je jako drago da je na ovoj ceremoniji, pa je na engleskom podsetio da SAD podržava ovu nagradu od početka.

„Čestitam svima koji se bavite istraživačkim novinarstvom. To je veoma teška profesija. Veoma je važna potraga za istinom i time šta je ispravno“, naveo je Hil.

Ambasador je naglsio da demokratija bez slobode medija nije demokratija.

Pomenuo je agresiju Rusije na Ukrajinu, navodeći da Rusija ide u apsolutno pogrešnom pravcu.

„Svesni smo novinara koji su izgubili živote u Ukrajini. Ove godine i budućih godina moramo da ih se sećamo“, ukazao je Hil.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm, istakao je da ni ove godine nije bio lak zadatak da se odaberu najbolji.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, rekao je da nas ne Dejan Anastasijević prerano napustio i ostavio veliki trag i zaostavštinu u novinarstvu.

Podsetio je da na reči nedavno preminulog Slaviše Lekića, koji je 2017. rekao da nije lako biti novonar kada je jedan čovek okupirao ceo medijski prostor.

Bodrožić je podsetio da je on pre tri godine izjavio da vlast otvoreno i brutalno guši slobode medija, a prošle godine da se poslednjih godina borimo za prava za koje smo se već izborili posle 2000. godine.

„Ostaje nam borba, nije ljudski sakriti se i ućutati“, naveo je Bodrožić.

U užem krugu za kategoriju elektronskih medija bili su nominovani Jelena Mirković N1 sa pričom “Zlatna otmica“ i Vanja Đurić N1 “Ispod površine amin za zločin”.

Od štampanih medija u uži krug su ušli Saša Dragojlo sa tekstom “Štekovi, nasilje i veze sa bezbedonosnim službama” i Nemanja Rujević – “Pritajena kompanija, skrivena država”.

Što se tiče onlajn medija, u uži krug ušli su Marija Ristić, Balkan Insight/CINS – “Srbija slala oružje Mjanmaru nakon puča“, kao i Jelena Veljković i Vlado Apostolov – “Koluviji pipci u Makedoniji“.

Podsetimo, nagrade se svake godine dodeljuju za istraživačke novinarske radove u tri kategorije: elektronski mediji (TV i radio), onlajn mediji i štampani mediji, i to za teme od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Ove godine na konkurs se prijavilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga.

Žiri koji je odlučivao činili su Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik “Vreme” – predsednik žirija; Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, LJiljana Stojanović, urednica “JUGpress”; Mirjana Jevtović, novinarka.

NUNS-ova nagrada za izuzetnost u istaživačkom novinarstvu se dodeljuje svake godine povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja. Nagrade pobedničkim radovima i druga priznanja dodeliće se na svečanosti koja će se održati 5. maja u Beogradu, Dorćol platzu, Dobračina 59, u 15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari