Mladenović: Nema radnog mesta za oficira i lekara specijalistu 1Foto: M. Miljković

Major Danilo Mladenović, koji je zapretio da će se politi benzinom i spaliti ispred zgrade Ministarstva odbrane, izjavio je da ne odustaje od svojih zahteva.

Major Mladenović se odlučio na ovaj radikalni potez jer su, kako kaže, svaki njegov pokušaj da dobije viši čin i mesto načelnika godinama opstruisali ljudi iz Ministarstva i da su ga, da stvar bude gora, postavljali na mesta niža po rangu.

– Na kolegijumu u Ministarstvu odbrane odlučeno je da za mene, vojnog lekara i specijalistu fizijatrije, ne postoji slobodno formacijsko mesto. Tada je odlučeno da se ja prebacim pod ingerenciju Generalštaba vosjke Srbije koje upravlja svim ambulantama u kasarnama. Nakon toga sam dobio prekomandu iz Vojne bolnice Niš u Požarevac na mesto komandira odeljenja zdravstvene zaštite logističke čete, što je kapetansko mesto. Ja sam to shvatio kao totalnu degradaciju, napisao tužbu i godinu dana kasnije dobio spor – izjavio je Mladenović.

Iako je na osnovu presude, kako priča major Mladenović, vraćen na svoje pređašnje radnom mesto, nakon osam meseci, naredbom tadašnjeg ministra vojnog Aleksandra Vučića, 2013. ponovo je dobio prekomandu u požarevačku kasarnu. Kako tvrdi, pokušali su da ga silom nateraju da potpiše prijem dužnosti – što je odbio. Obratio se Upravnom sudu i slučaj je ponovo rešen u njegovu korist.
Međutim, kada se po odluci suda major Mladenović vratio na svoje staro radno mesto, ponovo su ga sačekali problemi.

– Upravnik Vojne bolnice Niš, pukovnik Radiša Vitas pokušavao je da me istera i tražio intervenciju Vojne policije iako sam imao pravosnažnu sudsku presudu. Kada sam pripadnicima Vojne policije istu pokazao, oni su pripretili hapšenjem pukovniku Vitasu i zatražili da mi omogući da radim. Protiv njega sam podneo krivičnu prijavu a on je, u međuvremenu, otišao u penziju. Međutim, Ministarstvo odbrane i dalje nije znalo kako da reguliše moje stanje u službi. Donelo je naredbu o mom “raspolaganju”, što znači da za mene oficira i lekara specijalistu nigde u sistemu Ministarstva odbrane ne postoji radno mesto. Ta naredba je važila šest meseci, nakon čega su morali da me penzionišu, ali to nisu uradili u zakonskom roku. Tada je u ministarstvu usledila panika, jer više nisu znali šta da rade sa mnom – rekao je Mladenović.

Tada je Uprava za vojno zdravstvo poslala predlog kadrovskoj upravi da majora Mladenovića rasporede na mesto komandira zdravstvene zaštite u Kuršumliji, tamo gde je pre dvadeset godina i započeo svoju karijeru. Mladenović smatra da su to uradili kako bi ga unizili i pokazali “ko je glavni”. General Ljubiša Diković odbio je da da saglasnost za to raspoređenje. Kasnije mu je ponuđeno mesto kontrolora higijene u Niškoj vojnoj bolnici što je, kao degradirajuće, odbio.

– Mandatar Vučić želi da pregovara sa EU o vladavini prava a evo kako jedno od njegovih ministarstava sprovodi pravo. Sedište Upravnog suda nalazi se na 300 metara od Ministarstva odbrane, to je isti onaj sud čijih se presuda ministarstvo ne pridržava. Ja sam ovde da odbranim i sačuvam čast srpskih oficira i ostajem na ovom mestu sve do ispunjenja mojih zahteva i zadovoljenja pravde – završio je Mladenović.

Mladenović je novinarima rekao je da će na istom mestu ostati sve do ispunjenja svojih zahteva kao i da nije odustao od namere da se spali. Do zaključenja ovog broja Danasa, Mladenović je ostao ispred Ministarstva.

 

Ministarstvo: Nepoštovanje profesije i uniforme

Ministarstvo odbrane Srbije oglasilo se saopštenjem u kome postupak majora Mladenovića nazivaju „nepoštovanjem profesije i uniforme“.
Kako je u saopštenju objašnjeno, formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš za koje je Mladenović podneo zahtev, je mesto načelnika Odeljenja – lekara specijaliste infektivnih bolesti. „Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka. Posebno se mora uzeti u obzir i činjenica da je reč o mestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš“, stoji u saopštenju. Iz Ministarstva tvrde da je sa Mladenovićem „razgovarano desetinu puta“, te da „istorija ovog slučaja datira još od 2012, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri“. „Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme“, završava se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari