Mladenović: Zdušno se zalažem za lustraciju 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ono što je izvesno jeste da će i ovoga puta ulica smenjivati vlast, a narod koji kroz čitavu svoju istoriju baštini revolucije, atentate i prevrate morao bi da se zabrine nad svojim mizernim poznavanjem mehanizma i pojma demokratije, rekao je za nedeljnik „Vreme“ reditelj Kokan Mladenović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ne postoji sloboda medija, parlament je unižen i sveden na mesto za najbanalnije fingiranje demokratije, a zulumćari organizovani u jednu kriminalno-političku grupaciju otimaju od sopstvene zemlje sve što se oteti može.

„Verujem da će se suštinska pravednost i demokratičnost svake buduće vlasti meriti vremenom koje će Aleksandar Vučić i njegovo najbliže okruženje, sazdano od falsifikatora, lopova, od ljudi koji, poput njega, dnevno krše ustavna i zakonska ovlašćenja, provesti u zatvoru“, ocenio je Mladenović.

On je naveo da će manir da svaka sledeća vlast prećutno abolira svaku prethodnu, nastavljajući da koristi iste mehanizme korupcije i manipulacije, jednom morati da se završi.

„U to ime se zdušno zalažem za lustraciju i zakonsko gonjenje svih koji su od devedesetih naovamo bili u vlasti i mislim da je pošteno da se u zatvorskoj šetnji sa vučićima, dačićima i ostalima sreću i neki od viđenijih demokrata ili njihovih saučesnika u zločinu nad demokratijom u Srbiji“, poručio je Mladenović.

On je komentarisao i slučaj uzbunjivača iz namenske industrije „Krušik“ Aleksandra Obradovića, hapšenje i procesuiranje građana koji su učestvovali u protestima, navodeći da mehanizmi zastrašivanja pojačavaju rad kako bi strah postao osnovni pokrtač ili nepokretač svake akcije i da je onda logično da sve što je normalno postane nenormalno i izopačeno.

„Postaje logično da radnici zvižde porodici poginulog kolege, da žene brane seksualnog predatora iz provincije od tužbi jedne žene, da posle informacija iz Krušika ne bude uhapšen otac ministra policije, a da mu sin, ako već nije uhapšen sa ocem, bar iz moralnih razloga podnese ostavku“, izjavio je Mladenović.

On je dodao i da „ove situacije“ pokazuju da je u državi suspendovana demokratija, da ne postoji nezavisnost sudstva, policije i obaveštajnih službi. „Pravili smo viceve na račun toga što resore policije, vojske i bezbednosti vode jedan falsifikator doktorske titule, jedan čovek upitnog mentalnog zdravlja bez dana služenja vojnog roka i jedan keramičar iz Kruševca koji voli kad novinarke lako kleknu, a onda je postalo jasno da je instaliranjem takvog polusveta na najviše funkcije počela završna operacija kriminilizacije države“, kazao je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari