Mladi: Besplatno i kvalitetno obrazovanje za sve 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Mladi kao najvažnije ciljeve ističu besplatno i kvalitetno obrazovanje za sve, univerzalnu pokrivenost socijalnom zaštitom i iskorenjivanje gladi, pokazalo je istraživanje „Mladi i Ciljevi održivog razvoja“.

Istraživanje je krajem 2021. godine sproveo Timočki omladinski centar (TOC) u saradnji sa Centrom za visoke ekonomske studije CEVES u okviru Platforme za opštedruštveni dijalog „Održivi razvoj za sve“, koju uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“ implementira GIZ, saopštila je danas Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ povodom Međunarodnog dana obrazovanja.

Direktor TOC Goran Radisavljević rekao je da ispitanici navode da iako je osnovno i srednje obrazovanje besplatno, postoje dodatni troškovi koji ograničavaju mlade koji ne žive u univerzitetskim centrima da nastave školovanje i steknu više i visoko obrazovanje.

U istraživanju, čiji je autor Boban Stojanović, kao generalni zaključak navodi se da mladi smatraju kako nakon obezbeđene dostupnosti obrazovanja treba raditi na kvalitetu i povezivanju sa tržištem rada, uz mnogo više praktičnog obrazovanja koje će pripremati učenike i studente za posao koji sledi.

Ispitanici ističu da su najbogatije i najrazvijenije one zemlje koje najviše ulažu u obrazovanje i u kojima je obrazovanje moderno i primenjivo, zbog čega smatraju da država mora da uči iz tih primera i novac ulaže u znanje i obrazovanje.

Istraživanje je pokazalo i da 70,3 odsto mladih u Srbiji uopšte nije upoznato sa Agendom za održivi razvoj do 2030. godine, a tek svaka dvadeseta mlada osoba u potpunosti je upoznata, dok samo 11,1 odsto mladih u potpunosti zna sve ciljeve održivog razvoja.

U pogledu ciljeva održivog razvoja čak 94,7 odsto ispitanika izjavilo je da im je najvažnija zaštita životne sredine.

„Prema njihovim odgovorima bilo je primetno da je kod gotovo svih učesnika jako razvijen i strah da je priroda u Srbiji nepovratno uništena i da ćemo se sa posledicama tek suočiti“, zaključio je Radisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari