Svoju slavu je stekao podsmevajući se kenijskim političarima na nacionalnoj televiziji, a njegov naredni potez delovao je kao ludost, što se može pretpostaviti i po imenu komedije u kojoj je glumio. Reč je o Džonu Kjariju (29) koji je član kultnog tria Ridikjulas (smešno, besmisleno) i kandidat na parlamentarnim izborima.

Svoju slavu je stekao podsmevajući se kenijskim političarima na nacionalnoj televiziji, a njegov naredni potez delovao je kao ludost, što se može pretpostaviti i po imenu komedije u kojoj je glumio. Reč je o Džonu Kjariju (29) koji je član kultnog tria Ridikjulas (smešno, besmisleno) i kandidat na parlamentarnim izborima.
Nije samo njegova mladost izazvala kod nekih namrgođene poglede s dozom podozrenja i nepoverenja, u zemlji gde se pedesetogodišnji poslanik smatra mladim. Tokom kampanje u Dagoretiju, predgrađu Najrobija, suprotstavio se osobi otelotvorenoj u uticajnom političkoj eliti: Bet Mugo, 68-godišnji bogataš i sinovac prvog predsednika zemlje Džoma Kenijate.
Kjari pripada većinskoj etničkoj grupi Kikuju, ali želi da se pridruži glavnoj opozicionoj partiji u pokušaju da zbace s vlasti, kako su nazvali, „Kikuju mafiju“, predsednika Mvaija Kibakija. „Razgovaramo o statusu kvo“, izjavio je Kjari, vešt orator koji je privukao pažnju pre svega mladih među svojim pristalicama. „Dani stare, bogate klase koja koristi plemensku politiku da gospodari običnim građanima moraju da budu okončani“.
Kjari nije sam u svojim težnjama. Veliki broj mladih, koje Kjari naziva Kizazi Kipja (Nova generacija), takmiče se za mesta u javnim službama u stilu 21. veka, prikupljajući novac putem svojih veb sajtova postavljenih na video klipovima sajta Jutjub. Dobro obrazovno potkovani, pametni, oni predstavljaju takozvanu „gepard“ klasu Kenijaca, rođenih posle nezavisnosti i koji obično nemaju jednog ili oba roditelja, jer su obešeni tokom perioda etničkog čišćenja i patronata.
Tokom svoje kampanje oni šalju poruku da su zemlji potrebni mladi, energični lideri koji mogu da se identifikuju sa dve trećine birača ispod 40 godina, umesto da se poistovećuju sa starijim „nilskim konjima“ koji su dominirali u proteklih nekoliko parlamenata. Izgleda da je mnogim biračima potrebno samo malo ubeđivanja.
Predsednik Kibaki (76), koji vlada manje-više funkcionalnom i slobodnom zemljom za razliku od vremena svog osramoćenog prethodnika Danijela Arapa Moija, prema istraživanjima javnog mnjenja zaostaje u odnosu na opozicionog lidera Railu Odingu za dva do 10 procenata.
Opozicioni Narandžasti demokratski pokret tvrdi da Kibaki, koga je podržao Moija tokom reizbora, odbija da se uhvati ukoštac s velikim nivoom korupcije i optužuju ga što nije uspeo da ostvari obećanje o otvaranju novih 500.000 radnih mesta.
Opozicionar Odinga, koji je 2002. pomogao izboru Kibakija kao pripadnika multietničke koalicije, tvrdi da je najveća greška predsednika to što „zavisi“ od političkih veterana koje je doveo u svoj kabinet. Četvorica bliskih ministara i Kibakijevih saveznika kontrolišu odbranu, unutrašnju bezbednost, puteve i mesto potpredsednika i imaju preko 75 godina. „Oni su ljudi prošlosti“, izjavio je Odinga (62), koji je obećao da će pola njegovih ministara biti ispod 50 godina. Odinga je favorit za četvrtog predsednika Kenije. Važi za obojenog i zagonetnog političara. Sin je heroja nezavisnosti. Na izborima je registrovano 14.3 miliona birača, od čega su dve trećine starosti ispod 40. Više od 300 političkih partija učestvuje na izborima, na kojima će se takmičiti 2.500 kandidata. Izbore će posmatrati 15.000 lokalnih posmatrača. U trci je ukupno devet predsedničkih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari