Mladi i aktivizam: Troje muralista oslikali fasade Zaječara 1Foto: Milan Petrović

Nedavno je u Zaječaru oslikano dva murala od strane dvoje domaćih i jednog bugarskog umetnika – Vuka Đurića Enda, Zmaje i GLOW-a.

Endo i GLOW prvi put su se susreli na zidu, oslikali su zajednički mural pod nazivom Crni  Timok, ali sa dve odvojene celine.

Kako su srodni po stilskom izražaju, na njihovom muralu je  preovladala likovnost u kompoziciji elemenata – sastavljeni su od apstraktnih, geometrijskih  oblika. Zmaja je u Zaječaru oslikala samostalni mural Hide and seek, sa tematikom egzotike – pejzaža u džungli, u kom je neizostavan naravno tigar. Nakon ova dva murala, tokom prve polovine juna oslikaće se i drugi deo u selu Avramica 11. juna, gde će host biti mladi travar Dušan Zdravković, a mural će izraditi Ivan Andrijašević Fokus.

Celokupnu akciju osmislio je i realizovao festival Outhideu okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu  sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije i Fondacijom Jelena Šantić.

Vuk Đurić Endo fakultet je završio u Kosovskoj Mitrovici, bazu našao u Čačku, a slika po celom svetu – Portugaliji, Vijetnamu. Jedan je od suosnivača festivala murala Dani urbane kulture i  muzičkog festivala Uzlet u Čačku.

GLOW je rođen i odrastao na ulicama Sofije u Bugarskoj. Njegov rad je snažno usađen u urbano okruženje i pozitivnu transformaciju javnog prostora. Grafite je počeo da crta početkom  2000-ih koji su polako oblikovali njegov lični apstraktni jezik i prepoznatljiv stil zasnovan na  smelim kompozicijama, živim bojama i geometrijskom toku.

Zmaja je mlada muralistkinja i vizuelna umetnica iz Čačka. Rođena je i odrasla u Kanadi, a studije je završila u Sijetlu. Objavila je knjigu ilustracija Kod nas se kaže / We tand to say, skup  svakidašnjih fraza sa Balkana.

Ivan Andrijašević, alias Fokus, se aktivno bavi grafitima od 1999. godine. Iza sebe ima više od  500 radova nastalih mahom u lokalnoj zajedinci u kojoj živi, ali crtao je i u Hrvatskoj, Grčkoj,  Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama. Autor je graffiti monografije „Letters that matter” (samizdat, 2018). Pripada old-school/veteranskoj generaciji graffiti umetnika u Srbiji a stilski se njegov rad može opisati kao lettering.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari