Mladi posle kafića drežde u parkovima 1

Najnoviji predog koji će biti upućen Veću Grada Valjeva jeste da ugostiteljski objekti mogu da rade samo do ponoći. Javnost je po ovom pitanju podeljena.

Nedavni događaj u ugostiteljskom objektu u kome je jedno lice izgubilo život, a troje povređeno izazvao je uznemirenje valjevske javnosti. Ubistvo u kafiću i dva sata posle ponoći otvorilo je vrata diskusiji o ograničenju radnog vremena. Odluka koja će po svemu sudeći biti doneta na Veću o ograničenju radnog vremena do ponoći izazvala je polemiku u javnosti i žučne rasprave na forumima.

Mišljenja se kreću od : „Radno vreme objekata nikog nije usmrtilo“, preko „U Evropi sve radi do 23h“ pa do „Ponudite mladima sadržaje i posao, pa će biti drugačije“. Jedno od mišljenja koje se može čuti je i da roditelji imaju veliku ulogu u svemu.

Zamenik gradonačnika Dragan Jeremić informisao je javnost da je Savet za bezbednost grada doneo oduku da se Veću uputi na usvanje predlog kojim će rad ugostiteljskih objekata biti ograničen do 12 sati radnim danima, a vikendom do klasifikacije objekata.

Trenutnom odlukom koja je objavljena u Službenom glasniku 18. 1. 2011. godine predviđeno je da ugostiteljski objekti (kafane, barovi , restorani, kafei) mogu da rade od 7 do 24 časa, a vikendom (petkom i subotom) do 02 časa. Noćni barovi i diskoteke mogu da rade četvrtkom i nedeljom od 21 do 03 časa, ostalim danima od 21 do 24 časa. Objekti u kojima se prodaje hrana, ali i trafike mogu da rade od 05 do 22 sata. Do 24 sata mogu da rade objekti u kojima se ne prodaje alkohol ili duvan. Za sprovođenje ove odluke nadležna je komunalna policija, koja prati radno vreme tih objekata i po potrebi piše kazne. Ali, postojeća odluka praktično je u praksi izvela omladinu na ulicu i parkove nakon zatvaranja kafića. Zakon kaže da policija ne može mlade privoditi zbog toga što su u parku ili na ulici nakon ponoći.

– Ako roditelji dozvole deci da se negde okupljaju bez nadzora i da rade to što rade, onda i mi kao policija imamo ograničenja. Mi nemamo prava da nekog udaljimo sa javnog mesta, a to su parkovi i trgovi, ulice i pošaljemo kući, bez razloga i povoda. Roditelji moraju da odigraju svoju ulogu u tome, kažu u policiji.

Zakon je posebno specifičan po pitanju maloletnika, gde se jasno navodi da komunalni policajac prema maloletnom licu može postupati samo uz stručno lice koje valjevska komunalna policija nema. Ni redovne policijske snage ne mogu se prema maloletniku odnositi kao prema punoletnom licu.

Od “Staze slonova” do društvenih mreža

Mnogi su se u raspravi na društvenim mrežama vratili u stara vremena. Istina, u Valjevu se nekada izlazilo u pola sedam ili pola osam. Već pre ponoći svi su bili u svojim kućama. U Valjevu mnogi pamte korzo, a mnogi „Stazu slonova“. Ali vremena su se promenila. Mladi danas žive, misle i rade drugačije. Više su informisani, više izloženi najrazličitijim uticajima i istima podložni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari