Prezentacijom rezultata petodnevnog rada u kreativnim radionicama mladih iz podunavskih regija i gradova, proteklog vikenda svečano je zatvoren peti Kamp tolerancije u Bačkoj Topoli.


Prema rečima učesnika Kampa, tokom pet dana uspeli su da bliže upoznaju i razumeju jedni druge, da steknu prijatelje i da shvate važnost povezivanja mladih duž dunavskog regiona. Da su osnovni ciljevi Kampa ispunjeni, a to su promovisanje i jačanje etničke, kulturne, verske tolerancije, razumevanja, međusobnog uvažavanja i negovanja kulture dijaloga, potvrdili su i sami učesnici koji su svojim angažovanjem kroz ples, muziku, film demonstrirali šta za njih znači tolerancija. Mladi učesnici su, iznoseći svoje impresije na završnoj svečanosti, inicirali da se prostor oko novoizgrađene fontane u Bačkoj Topoli nazove trgom tolerancije.

Pozdravljajući učesnike Kampa i goste, predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši je istakao da je Kamp tolerancije iniciran kako bi se mladi iz dunavskog prostora bliže upoznali, predstavili svoj grad, odnosno sredinu iz koje dolaze i gradili mostove prijateljstva na Dunavu. Kao jedan od največih utisaka Kampa tolerancije, predsednik Egereši je istakao posetu Bačkom Petrovcu, u kojem u skladnom suživotu i toleranciji žive pripadnici slovečke, srpske i drugih nacionalnih zajednica.

– Predsednik Opštine Bački Petrovac, kojem je maternji jezik slovački govorio je na srpskom jeziku, a predsednik Skupštine opštine kojem je srpski jezik maternji pozdravio nas je na slovačkom jeziku. Ja sam govorio na maternjem mađarskom i na srpskom jeziku i svi zajedno, kao i učesnici Kampa koji govore mnogo različitih jezika, smo se jako dobro razumeli. To je tolerancija, takva je Vojvodina i to je blago koje moramo očuvati – rekao je predsednik Egereši.

On je poručio i da se tokom pet dana trajanja Kampa mogla videti tolerancija u svakodnevnom životu meštana, te da bi svi oni koji još uvek ne veruju da tolerancija postoji i koji su skeptični, trebali da posete Bačku Topolu.

Predsednik Opštine Bačka Topola Atila Babi istakao je zadovoljstvo što su učesnici Kampa tolerancije imali prilike da upoznaju građane, znamenitosti i život u Bačkoj Topoli, te im poželeo da se vrate i sledeće godine.

Na svačanosti zatvaranja dodeljene su nagrade za najbolje prezentacije regija i gradova u okviru radionice „Friendship on the Danube“, a osvojili su ih mladi iz županija Bač – Kiškun, Alba Julije i predstavnici Bratislave koji su titulu najboljih poneli na osnovu odluke žirija, ali i po glasovima samih učesnika Kampa. Tokom svečanosti, prezentovan je film koji je rezultat rada u okviru radionice Dunavski novinarski klub, a mladi tolerantni novinari, studenti Fakulteta za menadžment – FAM iz Novog Sada, predstavili su prisutnima i biltene na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku koji sadrže pregled aktivnosti tokom pet dana trajanja Kampa.

Dvadesetak učesnika radionice Dunavska muzička kutija demonstrirali su uvežbane ritmove i specifične zvukove koji nastaju udaranjem u različite predmete zakačene na metalnoj konstrukciji, a salom OŠ „Čaki Lajoš„, gde je svečanost zatvaranja održana, prošetao je i „Dunavski zmaj“, ukrašen simbolima regija i gradova učesnika. Kamp tolerancije mladih podunavskih gradova i regija 2011 zatvoren je nastupom članova „Dunavskog plesnog kluba“ koji su zaigrali kolo, čardaš i valcer, a nakon njih nastupili su Mađarski kulturni centar „Kodalj Zoltan“ i Srpski kulturni centar „Vuk Karadžić“. Posebno iznenađenje večeri za sve prisutne bila je izvedma višejezične rok opere „Zelenokosa pored Dunava“ Gabora Lenđela i Retro parti benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari