Mladi u Srbiji prvi seks najčešće imaju između 15. i 18. godine: Više od 10 partnera promenilo 15 odsto njih 1Foto: Shutterstock

Skoro polovina mladih koji su učestvovali u istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije kazalo je da su prve seksualne odnose imali u periodu između 15. i 18. godine. Naime, njih 47 odsto navelo je upravo ovaj period kao vreme kada su prvi put imali seks. 

Posle 18. godine prvi seksualni odnos imalo je 25 odsto učesnika istraživanja, dok je njih 21 odsto kazalo da još uvek nije imalo seksualne odnose.

Takođe, sedam odsto ispitanika kazalo je da je imalo prvi seks pre 15. godine.

Ovo su neki od rezultata koje je KOMS objavio danas a koji će biti deo Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u RS u 2022. godini, čije je objavljivanje zakazano za avgust.

Na pitanje koliko su seksualnih partnera do sada imali najveći broj ispitanika (51 odsto) kazao je do pet, dok je njih 14, 6 odsto kazalo više od deset.

Da su imali između pet i deset seksualnih partnera navelo je 13,3 ispitanika.

U istraživanju je primećen i porast broja ispitanika koji odgovaraju potvrdno na pitanje da li su doživeli seksualno nasilje.

U ovom istraživanju 17 odsto mladih je navelo da je doživelo seksualno nasilje, što je više nego godinu dana ranije kada je potvrdan odgovor na isto pitanje dalo 13 odsto ispitanika.

Pri tome žene su češće žrtve seskualnog nasilja, pa je tako ove godine 25 odsto, jedna četvrtina, devojaka rekla da je doživela seksualno nasilje, a prošle godine taj procenat je bio 21 odsto.

Odgovarajući na pitanja o rodnoj diskriminaciji između devojaka i momaka bilo je razlike u odgovorima. Tako su ispitanice češće uviđale da je rodna diskriminacija izražena u javnoj sferi od ispitanika.

– Stavovi mladih žena i mladih muškaraca razlikuju po pitanju stava o tome da je mladim ženama teže da se zaposle nego mladim muškarcima (prosečna ocena na skali od 1 do 5, kod devojaka je 3,79 dok je kod momaka taj broj 2,63). Takođe, razilaženja u shvatanjima se mogu primetiti i kod tvrdnje „Mladim ženama je teže da se bave politikom zbog predrasuda koje postoje“. Mlade žene su saglasne sa ovom tvrdnjom (na skali od 1 do 5) u proseku 4,12. Kod mladih muškaraca je situacija da je prosečan odgovor 2,94. U istraživanju smo imali i sledeću tvrdnju: „U slučajevima silovanja i žene imaju deo odgovornosti“. U proseku, mladi muškarci su više saglasni sa ovom tvrdnjom (1,64) od mladih žena (1,24) – navodi se još u istraživanju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari