Manifestaciji “Noć muzeja”, koja se 15. maja održava u 48 gradova Srbije, pridružiće se i Narodni muzej i Galerija “Milena Pavlović-Barili” u Požarevcu i Zavičajni muzej u Petrovcu na Mlavi. U Narodnom muzeju biće priređena izložba “Grci u Požarevcu”, posvećena grčkoj koloniji u ovom gradu, propraćena istorijskim dokumentima i fotografijama. Takođe, biće predstavljen i program pod nazivom „Igra kroz vekove“, u kojem će biti prikazane igračke koje se nalaze u praistorijskoj i antičkoj zbirci muzeja.

U Galeriji „ Milena Pavlovć-Barili“ održaće se modna revija po nacrtima čuvene slikarke, uz koncert učenika i profesora Muzičke škole „ Stevan Mokranjac“. Posetioci će moći da pogledaju i film Ljubiše Jocića iz 1962. godine, o nastajanju i otvaranju Milenine galerije u Požarevcu. Njene stihove govoriće učenici srednjih škola, uz prikaz knjige o njenoj poeziji, autora Milisava Milenkovića.

Zavičajni muzej u Petrovcu prirediće likovno-scenski projekat „Odlomci vremena“, autora Branislava S. Markovića, akademskog slikara iz Beograda, koji je u njemu spojio muziku, slikarstvo i fotografiju. Muziku za ovaj projekat napisao je profesor tona na Fakultetu dramskih umetnosti Zoran Jerković, a koncept je osmislio profesor Andrija Đukić sa istog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari