Mogu li učesnici Prajda da budu kažnjeni za šetnju uprkos zabrani: Advokat Čedomir Stojković o upozorenju Tužilaštva 1foto Aleksandar Roknić Danas

Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorilo je učesnike šetnje Parade ponosa ali i „litijaše“ da su njihove šetnje u subotu zabranjene odlukom MUP-a, te da ako bude prekršena ta zabrana, učesnici mogu odgovarati prekršajno ali i krivično. Sa druge strane, advokat Čedomir Stojković najavljuje za Danas da će sutra podneti krivičnu prijavu pritiv službenika MUP-a koji su nezakonito i neustavno „zabranili“ Prajd, zbog zloupotrebe službenog položaja.

„Imajući u vidu odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom nisu dozvoljene šetnje učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“, u subotu, 17. septembra u Beogradu, Više javno tužilaštvo u Beogradu ukazuje da će, zajedno sa Policijskom upravom za grad Beograd i osnovnim javnim tužilaštvima preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteteta i spokojstva građana“, navodi Više javno tužilaštvo dodajući da kršenje odluke MUP-a implicira prekršajnu odgovornost, „a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost“.

Sa druge strane, advokat Čedomir Stojković ističe za Danas da ni jedan učesnik Prajda niti bilo kog drugog javnog okupljanja ne može da bude kažnjen ako dođe na javno okupljanje čiju je organizaciju MUP zabranio.

– Jedino ko može da bude kažnjen je organizator i niko drugi, i to samo novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara, što ako bude slučaj predlažem slobodarskoj Srbiji da u roku od minut prikupimo donaciju organizatoru za to. S toga niko ne treba da se plaši ispraznih pretnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, jer zakon ne dozvoljava kažnjavanje učesnika javnog okupljanja već samo organizatora. Svako može da dođe bez ikakvog straha od kažnjavanja, jer kažnjavanja jednostavno neće biti, niti može da ga bude – ističe Stojković.

Istovremeno, dodaje, tužilaštvo krši zakon time što upozorava učesnike javnog okupljanja da će protiv njih biti podnete krivične prijave ako učine krivično delo.

– Šta to znači? Da ako neko učini krivično delo ali nije učesnik Prajda, on neće biti kažnjen? Kao što nisu kažnjeni desničari. Nego će biti kažnjen samo onaj počinilac koji je učesnik šetnje na Prajdu? Pri tom tužilaštvo zna da niko od članova gej zajednice, niti od slobodarskih građana koji ih brane, u istoriji nije počinio nikakvo krivično delo javnog nasilja ili remećenja javnog reda i mira – naglašava Stojković.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo dobro zna da Zakon o javnom okupljanju ne predviđa nikakvu kaznu niti način za kažnjavanje pukog učesnika u javnom okupljanju, bilo ono zabranjeno ili ne.

– Stoga tužilaštvo javno laže, a to čini u očitoj nameri da praznom puškom preti građanima zbog korišćenja njihovih sloboda. Takvo tužilaštvo mora odmah da nas obraduje ostavkama ili razrešenjima unutar svojih redova zbog ovakvog javnog skandala. Jer mi građani smo osnovali tužilaštvo i obezbedili mu novac za finansiranje da bi ono branilo istinu, a ne da bi javno sejalo laži o zakonima koje je dužno da primeni. Osnovali smo ga da nam čuva ustavna prava a ne da nam preti ako hoćemo da ih ostvarujemo. Istina ovde glasi: niko ne može da bude kažnjen zbog pukog učestvovanja u Prajdu. Pravo na slobodu kretanja je starije od svakog tužilaštva i svake države. Starije je i od svakog poltronstva tužilaštva prema bilo kom vladaru. S toga niko ne treba, niti ima pravo i razlog da se plaši od tužilaštva – smatra naš sagovornik.

Stojković dodaje da je tužilaštvo „ovom vrlo nepametnom pretnjom“ raskrinkalo pozadinu zabrane Prajda.

– Ako tužilaštvo tvrdi da MUP ima kapacitete da kažnjava učesnike Prajda, pa tim pre ono ima kapacitete da ih zaštiti od bilo koga. Svojom neistinitom i praznom pretnjom, tužilaštvo je zapravo odalo i javno nam priznalo da je razlog MUP-a zbog kojih zabranjuje Prajd takođe neistinit i lažan. Međutim, najozbiljnije je da je ovakvo tužilaštvo potpuno zamenilo teze. Ono preti žrtvama umesto zločincima. Preti onima koji hoće da se slobodno kreću umesto onima koji hoće da batinaju građane. Ovakvim auto-raskrinkavanjem, što se mene tiče, tužilaštvo pokazuje i zašto druge afere nisu rasvetljene, a posebno batinanje demonstranata 2020. i 2021. godine. Ovo je isto kao da je tužilaštvo umesto da preti ubicama i batinašima kažnjavanjem, ono preti žrtvama. Umesto da preti silovatelju, ono preti devojci kažnjavanjem ako nosi suknju dok se šeta ulicom – ukazuje Stojković.

On ističe da je sloboda kretanja starija od svakog tužilaštva i od svake države, i da to pravo tužilaštvo pukim pretnjama ne može da oduzima ili ograničava nekome.

– Sutra ću podneti krivičnu prijavu pritiv službenika MUP-a koji su nezakonito i neustavno „zabranili“ Prajd, zbog zloupotrebe službenog položaja. Umesto da kažnjavaju one koji sprečavaju slobodu kretanja, oni žele da kažnjavaju one koji je koriste. Sramota su. Pa želim da im obrnem situaciju. Možda bude od male pomoći učesnicima Prajda – zaključuje Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari