"Moj otac je uvek govorio – ili radi kako treba ili nemoj da radiš”: Travar iz Zaječara nastavio porodičnu tradiciju 1Foto: M. S. / Danas

Poznavalac lekovitog bilja, Milorad Simović iz Zaječara, poznatiji kao Mimi travar, godinama se bavi sakupljanjem lekovitog bilja koje se koristi za ublažavanje raznih bolesti, pravljenje melema i za očuvanje i poboljšanje zdravlja. Zanat je nasledio od oca – čuvenog Pere travara.

On već više od dvadeset godina obilazi planine širom Timočke krajine – Rtanj, Tupižnicu, Svrljiške planine, koje kako on kaže za Danas, “su planine nadaleko čuvene po lekovitom bilju”. I drugi travari kažu da je čaj sa ovih planina najzdraviji, pošto priroda još uvek nije zagađena.

“Moj otac Pera je čuveni travar. On se ovim poslom počeo baviti početkom sedamdesetih godina, kada je moj brat dobio bronhitis, a kasnije i astmu. Lek je počeo da traži sam, obilazeći travare i proučavajući bilje”, objašnjava Simović.

Kako naš sagovornik kaže, put je njegovog oca prvo naneo u Svrljig, kod tamošnjeg poznatog travara, a potom je išao kod nadaleko čuvenog majstora sa Romanije, pa kod bračnog para iz Vrnjačke Banje koji su takođe poznavali lekovito bilje.

"Moj otac je uvek govorio – ili radi kako treba ili nemoj da radiš”: Travar iz Zaječara nastavio porodičnu tradiciju 2
Foto: M. S. / Danas

“Kod svakog je nešto kupio i još više naučio o lekovitom bilju, načinu prikupljanja i pripreme lekovitih mešavina. Istovremeno je proučavao knjige naših proslavljenih travara, pre svih akademika Jovana Tucakova. Tako je došao do sopstvenog recepta mešavine 12 vrsta različitih trava, koje su pomogle mom bratu. Ovoj mešavini dodao je i livadski med, koji je odličan lek za jačanje imuniteta”, govori o počecima Simović.

Pere travara više nema. On je preminuo 2014. godine, a od tada Milorad Simović nastavlja porodičnu tradiciju koja je, kako on kaže za Danas, nastala iz nužde.

“Meni u amanet je to ostavio pokojni otac. Bavim ovim poslom, što se kaže, od malih nogu i nadam se da ću nastaviti to da radim do kraja života. Dok je otac bio živ, bio sam pomoćni radnik, ali me je godinama učio, kako se to radi”, ističe Simović.

"Moj otac je uvek govorio – ili radi kako treba ili nemoj da radiš”: Travar iz Zaječara nastavio porodičnu tradiciju 3
Foto: M. S. / Danas

Prema rečima našeg sagovornika, njegov najpoznatiji proizvod je mešavina 12 vrsta različitih trava, koja pomaže ljudima kada imaju bronhitis, ali i ostali njegovi čajevi i kreme su traženi.

“To je odličan čaj. Kao što sam već kazao, potrebno je samo dodati med. Pored toga odličan je i čaj za dijabetes od sedam vrste trava, kao i čaj za prostatu. Nedavno sam počeo da pravim i meleme od gaveza, žutog smilja, ali i kreme i ulje lavande i nevena”, kaže on.

Ono što poslednjih par godina najtraženije je mast koja je napravljena od korena crnog gaveza koja se koristi za zarastanje kostiju, modrica, otoka, za reumu, giht, artritis, bol u leđima, povrede, iščašenja, istegnuća ligamenata i tetiva.

"Moj otac je uvek govorio – ili radi kako treba ili nemoj da radiš”: Travar iz Zaječara nastavio porodičnu tradiciju 4
Foto: M. S. / Danas

“Moj otac je uvek govorio – ili radi kako treba ili nemoj da radiš. Tako sam počeo da nabavljam maslinovo ulje, u koje stavljam koren crnog gaveza, a zatim se sve to kuva. Dodaje se vosak, pa se opet sve kuva”, objašnjava postupak izrade kreme od gaveza naš sagovornik.

Pored kreme, proizvodi i tinkturu od gaveza u koju se dodaje rakija, a kako on kaže, ona služi za baš jake bolove.

“Tinktura se koristi noću, kada su bolovi jači, dok se krema od gaveza koristi preko dana”, dodaje Simović.

"Moj otac je uvek govorio – ili radi kako treba ili nemoj da radiš”: Travar iz Zaječara nastavio porodičnu tradiciju 5
Foto: M. S. / Danas

Od prošle godine, počeo je biljke da nabalja, tako što se povezao sa ljudima koji žive na Rtnju, ili u Svrljigu, pošto kako kaže, teško mu pada pešačenje.

Pokušali smo da dobijemo recept kako se priprema čuveni čaj koji pomaže prilikom bronhitisa ili astme, ali uz osmeh, Simović kaže, “da je to odgovor koji košta million evra”.

“Mogu vam samo reći ovo. Skoro 90 odsto bilja je sa Rtnja. Mlečika i vrbovica su glavni kod čaja za prostatu. Rtanjski čaj je glavni sastojak protiv bronhitisa, dok je pelin glavni sastojak kod čaja za dijabetes”, kazao nam je Milorad Simović.

On kaže da nema mesta u bivšoj Jugoslaviji, da čaj iz Zaječara nije stigao. Nekada se naravno više pravilo, ali i kupovalo. Danas on svoje proizvode šalje i za inostranstvo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari