Momirović: Ko ošteti vozove "Soko" ili železničku infrastrukturu, preti mu osam godina zatvora 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović upozorio je danas sve one koji uništavaju infrastrukturu brze pruge od Beograda do Novog Sada i imaju nameru da oštete brzi voz „Soko“, da im preti kazna do osam godina zatvora.

Kako je saopšteno, Momirović je posle najnovijih incidenata kamenovanja „Sokola“ i postavljanja barijere na pruzi Beograd – Novi Sad, naglasio da će svi oni koji svesno uništavaju železničku infratsrukturu i imaju nameru da ugroze živote radnika i putnika, biti identifikovani i kažnjeni u skladu za zakonom.

„Pripadnici MUP-a Srbije, u saradnji sa kompanijom Srbija voz i Ministarstvom, priveli su osobe koje su kamenovale ‘Soko’ voz i oštetile ga. Novi primer neodgovornog ponašanja pojedinaca je postavljanje barijera na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad“, rekao je Momirović.

Dodao je da ovakvi postupci izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja, te će stoga predstavnici Ministarstva, Infrastrukture železnice Srbije i Srbija voza u saradnji sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima učiniti sve da se lica identifikuju i zakonski procesuiraju.

Ministarstvo građevinarstva je apelovalo na građane da se ponašaju odgovorno i da čuvaju vozove i imovinu Srbije, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano.

„Vozovi kao i železnička infrastruktura pripadaju svima nama i jedino ih domaćinskim odnosom možemo sačuvati. Država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog sektora i molimo sve građane da se domaćinski odnose prema železničkoj infrastrukturi i državnoj imovini“, rekao je Momirović.

Ministarstvo je saopštilo da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari