Momirović: Spojićemo centralnu železničku stanicu "Prokop" sa metroom 1Foto: Aleksandra Popović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Srbije Tomislav Momirović rekao je danas tokom obilaska metroa u Lionu da beogradski metro neće biti kompletno završen ako se ne spoji sa centralnom železničkom stanicom „Prokop“.

„Neizmerno sam ponosan što je sa našim francuskim partnerima započet projekat Beogradski metro i pokušavamo da ustanovimo kako su oni uspeli da spoje svoju železničku stanicu sa gradskim metroom, i to je svakako jedan od izazova koji i mi zajedničkim radom moramo da rešimo na ovom izazovnom projektu“, rekao je Momirović.

Metro u Lionu, koji je po strukturi i veličini vrlo sličan budućem beogradskom metrou, dugačak je 32 kilometra i ima četiri linije.

„Beogradski metro će u sistem vraćati do 20 odsto energije što je izuzetno važno za uštedu energije i novca, a na ovaj način će se dodatno rešiti pitanje ekologije i zdravog životnog okruženja u glavnom gradu. Prva linija imaće 28 vozova sa po tri vagona koji će prevoziti 435 ljudi“, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva i saobraćaja.

Momirović se u Lionu sastao sa Oliverom Buvarom, direktorom kompanije Ežis koja je angažovana na izgradnji beogradskog metroa.

„Metro je uvek ključna investicija za ekonomski razvoj i izražavam punu posvećenost uspehu projekta beogradskog metroa sa krajnjim rokom do 2028. godine“, rekao je Buvar.

On je istakao da je izgradnja metroa u glavnom gradu Srbije jedan od najvećih projekata u Evropi u narednoj deceniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari