'Moramo': Panić pozvao Grujičić na duel o zdravstvu, već je pokazala koliko ne zna 1Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Kandidat koalicije „Moramo“ za poslanika Rade Panić pozvao je danas nosioca liste koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke doktorku Danicu Grujičić da „izađu na duel i popričaju o zdravstvenom sistemu“, navodeći da su već pričali 2016. „pa je pokazala koliko ne zna“.

„Dakle, da pričamo o zakonima, o organizaciji i kapacitetima, kakve je budućnost srpskog zdravstva. Kada budemo oslobodili tužilaštvo, sudstvo, prosvetu i zdravstvo, tada smo postavili ponovo Srbiju na dobre noge“, rekao je Panić, član Skupštine slobodne Srbije, na konferenciji za novinare, prilikom predstavljanje programa za radna i socijalna prava koalicije „Moramo“ pod nazivom „Za dostojanstven rad“.

On je naveo da osnovna ideja ekonomskog razvoja mora da bude zdrav, zadovoljan radnik i da samo takav može da razmišlja o ostanku u Srbiji, osnivanju porodice i najvećem bogatstvu porodice – a to je puno dece.

„Crno je u zdravstvu, ne smem ni da pomislim kako je u industriji. Samo ova levo-zelena grupa može da vrati nadu među građane Srbije, samo ona može da garantuje da neće biti Rio Tinta, ni kopanja zlata uz cijanid. Zdavlje je najveća vrednost“, naglasio je Panić.

Predstavnik Političke platforme Solidarnost Miloš Baković Jadžić istakao je da je neophodan novi Zakon o radu, suštinski drugačiji od sadašnjeg, navodeći da je u Srbiji izrazito velika nejednakost među građanima i da u velikom broju ljudi nisu srećni.

„Ukinućemo ugovore o privremenim i povremenim poslovima, nisu bez razloga omraženi, neustavni u i uskraćuju radnicima osnovna prava. Svako ko radi ima pravo na ugovor o radu, na određeno vreme ili neodređeno“, rekao je Jadžić, uz ocenu da je Srbija odavno postala zemlja jeftine radne snage, da se u njoj radi mnogo, a zarađuje malo.

Prema njegovim rečima, poslovadavac sa istim radnikom će moći da zaključi najviše dva uzastopna ugovora o radu na određeno vreme, a ukupno trajanje svih takvih ugovora sa istim poslodavcem neće moći da bude duže od godinu dana.

On je rekao da program za radna i socijalna prava „Moramo“ obuhvata i kraće radno vreme, sa mehanizmom kako je to moguće postići, i kategoriju plate za život, kao univerzalno ljudska pravo definisano međunarodnim aktima.

Članica Malog veća Ne davimo Beograd Biljana Đorđević je rekla da vlastodršci navode populacionu politiku kao najvažniju.

„Umesto mera kojima se daje novac i nama kao majkama i roditeljima da rađamo decu zato što nam država to plaća, smatramo da je najbolja populaciona politika borba za dostojanstven rad“, navela je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari