Mozzart eko teretana u zelenom srcu Srbije: Jedinstveni ekološki projekat nastavljen u Sokobanji 1Foto: promo

Zeleno srce Srbije – Sokobanju od sada krasi nova Mozzart EKO teretana. Jedinstvenih 13 ekoloških sprava napravljenih od drveta koje je nekad plutalo Savom postavljene su u parku na Banjici.

ko čučanj, tegovi, sprave za zgibove i trbušnjake, benč i eko skok samo su neke od sprava na kojima će ljubitelji vežbanja moći da se rekreiraju na svežem vazduhu.

Mozzart EKO teretanu svečano su otvorili predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, predstavnik Fondacije Mozzart Marko Nikolovski i profesor fizičkog vaspitanja i idejni tvorac ovog projekta Marko Ćirić.

“Veliko hvala Fondaciji Mozzart što je prepoznala da smo mi ekološka opština sa epitetom “zeleno srce Srbije” i pomogla da se u centru banje izgradi EKO teretana koja je upotpunila ambijent našeg parka. Na ovom mestu se nekada nalazila teretana od metala koja se nije uklapala u ovakav ambijent. Nova EKO teretana će svakako pomoći u izgradnji ekološke svesti ne samo stanovnika Sokobanje, već i turista kojih na godišnjem nivou imamo više od 300.000. Nadam se da će ova donacija podstaći i ostale kompanije da krenu istim putem kojim ide Fondacija Mozzart” istakao je Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

Izgradnja EKO teretane je složen process, a da bi drvo iz reke bilo pripremljeno za obradu potrebna su dva meseca. Nakon što se sakupi, sledeći korak je sušenje i obrada u radionici, gde se i izrađuju sprave za vežbanje.

Ništa se ne baca jer se za podlogu na koju se postavlja teretana koriste ostaci drveta koji nastaju prilikom pravljenja sprava. Na taj način, korišćenjem drveta iz reke, postiže se ušteda prirodnog drvnog resursa i podiže ekološka svest o značaju čišćenja reka.

Mozzart eko teretana u zelenom srcu Srbije: Jedinstveni ekološki projekat nastavljen u Sokobanji 2
Foto: Promo

“EKO teretana u Sokobanji samo je nastavak akcije koju smo započeli na Zlatiboru. Sjajna ideja izrasla je u jedinstveni projekat čiji produkt će se ubuduće nalaziti u parku na Banjici, a mi kao Fondacija nastavićemo da podržavamo dobre ideje koje doprinose očuvanju našeg ekosistema” rekao je Marko Nikolovski, predstavnik Fondacije Mozzart.

“HUMANITARNIM ZGIBOVIMA” PRIKUPLJENO 150.000 DINARA ZA KATARINU ČOČOVIĆ

Otvaranje je imalo i humanitarni karakter pa je organizovano takmičenje u zgibovima gde je za svaki urađeni zgib Fondacija Mozzart donirala novac za lečenje Katarine Čočović. U krajnjem skoru prikupljeno je 150.000 dinara. Osim Sokobanje, Mozzart EKO teretana otvorena je na Zlatiboru pored pešačke staze koja vodi do spomenika, a cilj projekta koji Fondacija Mozzart sprovodi u saradnji sa „EKO teretanama“ je da se svim ljubiteljima rekreacije u prirodi, bez obzira na godine i fizičku spremnost, omogući da vežbaju na svežem vazduhu. Teretana je predviđena za fudbalske, košarkaške i druge ekipe koje nemaju uslove za rad, a ceo tim može da napravi kružni trening i tako vežba napolju u prirodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari