Mreža Mejkers labova se proširuje na nove škole i nacionalne partnere: Na početku školske godine Mladenovac dobio učionicu budućnosti 1Foto: Marko Risović

Tehnička škola u Mladenovcu, poznata po zapaženim uspesima učenika u preduzetničkim programima, započinje novu školsku godinu bogatija za prostor u kome će se razvijati inovacije, nove ideje i mladi koji menjaju budućnost.

Nakon osam otvorenih Mejkers labova za godinu dana, svečano je otvoren još jedan, a do kraja godine centre za inovacije i multidisciplinarnost dobiće još šest škola širom zemlje.

Predstavnici Grupe za obrazovanje, zajedno sa predstavnicima kompanija koje podržavaju ovaj program, posetili su 8. septembra Tehničku školu u Mladenovcu povodom zvaničnog otvaranja Mejkers laba, koji je uveličao i obeležavanje Dana škole za učenike, nastavnike i zajednicu ove srednje škole.

Na otvaranju učionice budućnosti koja ovog puta uključuje i profesionalni studio, u ime škole-domaćina, o značaju savremenih programa za obrazovanje mladih govorili su Dobrica Đurđević, direktor škole, kao i Milan Božić, nastavnik i koordinator Mejkers laba i mentor jedne od učeničkih kompanija koja je ostvarila zapažene uspehe u različitim preduzetničkim programima.

Mreža Mejkers labova se proširuje na nove škole i nacionalne partnere: Na početku školske godine Mladenovac dobio učionicu budućnosti 2
Foto: Marko Risović

O značaju udruživanja za bolju budućnost mladih, pa i celog društva, prisutnima su se obratili predstavnici Grupe za obrazovanje, kao i novih nacionalnih partnera inicijative – Anja Aleksić, članica Upravnog odbora kompanije Comtrade i Aleksandar Nikolić, direktor marketinga brenda Tesla.

Prisutnima se obratio i predstavnik Ministarstva prosvete, Radovan Živković.

“Elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, tekstilstvo i kožarstvo su područja rada u okviru kojih Tehnička škola u Mladenovcu već više od 60 godina beleži zapažene rezultate, uspešne učeničke projekte i saradnje sa privredom i drugim sektorima. Preduzetničke ideje koje pomeraju granice, uspesi učeničkih kompanija na nacionalnom i svetskom nivou, profesionalci, doktori nauka u navedenim oblastima, samo su neke od stvari kojima Tehnička škola može da se pohvali”, istakao je direktor škole Dobrica Đurđević tokom svečanog otvaranja Mejkers laba.

Svi dosadašnji uspesi i zalaganja učenika i nastavnika ove škole biće nadograđeni aktivnostima i programima u novom Mejkers labu, kao i snažnom podrškom privrede od samog nastanka inicijative kako u pogledu deljenja znanja i iskustva, tako i sopstvenih proizvoda i usluga za kvalitetniji rad u učionicama budućnosti.

Mreža Mejkers labova se proširuje na nove škole i nacionalne partnere: Na početku školske godine Mladenovac dobio učionicu budućnosti 3
Foto: Marko Risović

Koji je krajnji cilj misije otvaranja Mejkers laba i šta je do sada urađeno u već otvorenim Mejkers labovima govorili su rukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke Danijela Vučićević, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

“Već 18 godina koliko postoji organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, učenici iz Mladenovca briljiraju u svim našim programima, od onlajn simulacije banke u akciji do takmičenja učeničkih kompanija. Siguran sam da će se njihovi uspesi i dalje nizati, sada uz dodatu vrednost prostora koji će im omogućiti da svoju kreativnost i inovativnost još više razviju. Nadam se da će ovaj Mejkers lab postati omiljeno mesto okupljanja preduzimljivih mladenovačkih srednjoškolaca i da će se iz njega izroditi još mnogo učeničkih kompanija”, izjavio je Darko Radičanin.

Mejkers lab u Tehničkoj školi u Mladenovcu donosi i novine kada je reč o nastavnom programu i planu.

Mreža Mejkers labova se proširuje na nove škole i nacionalne partnere: Na početku školske godine Mladenovac dobio učionicu budućnosti 4
Foto: Marko Risović

Naime, ovog puta učionica budućnosti u sastavu će imati i video montažni studio u kome će se izvoditi nastava iz predmeta Tehničar multimedije što će omogućiti učenicima da steknu znanja iz oblasti audio i video tehnike.

Na ovaj način, kroz aktivnosti u vannastavnim programima, mladi će imati priliku da se upoznaju sa veštinama za 21. vek ali i da nadograde već postojeće koje stiču u okviru redovne nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari