Pripadnicima britanskih obaveštajnih službi MI-5 i MI-6 bilo je omogućeno da prilikom ispitivanja zatvorenika donesu odluku o „količini bola“ koji će im naneti u odnosu na značaj podatka za kojim se traga, navodi se u tajnom dokumentu britanske vlade koju je objavio Gardijan. Prema pisanju londonskog lista, agenti su takođe imali odrešene ruke da „izvlače informacije“ iz zatvorenika koji su bili podvrgnuti protivzakonitom mučenju u inostranstvu, a takva praksa bila je snazi gotovo deceniju i držana je u strogoj tajnosti.


U jednom odeljku dokumenta se navodi da je postojalo strahovanje da će britanska javnost biti u većoj opasnosti od terorističkog napada ukoliko islamisti postanu svesni postajanja takvih metoda, da će biti poljuljana reputacija britanskih obaveštajnih službi, te smanjenja njihova delotvornost. „Moguće je da bi u nekim slučajevima obelodanjivanje takvog podatka vodilo ka dodatnoj radikalizaciji, odnosno povećanju rizika od terorizma“, piše Gardijan.

Pojedine organizacije za borbu za ljudska prava, među kojima su Liberti i Amnesti internešenel, saopštile su da neće davati dokaze ili prisustvovati sastancima sa timom koji će ubrzo pokrenuti istragu o navedenom slučaju zbog „nedostatka transparentnosti. Britanski list takođe navodi da je politika „tajnog ispitivanja“ bila na snazi sve do revizije takvih mera na osnovu zahteva koalicione vlade u Londonu izdatog u julu prošle godine, a prvi put su u januaru 2002. data ovlašćenja obaveštajcima iz agencija MI-5 i MI-6 da u Avganistanu nastave ispitivanje zatvorenika za koje su postojala saznanja da su trpeli zlostavljanja američkih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari