Muftija Dudić: Popis je obaveza 1Muftija Mevlud Dudić. foto IZ Srbije

Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore, pod pokroviteljstvom Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, prošle sedmice, u sandžačkim opštinama organizovali su manifestaciju „Dani bošnjaćkog jedinstva“.

Na toj manifestaciji govorio je predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić.

Obraćanje svojim pristalicama posvetio je važnosti predstojećeg popisa stanovništva.

Rekao je da je zbog toga “šetnja” kroz sandžačke gradove nazvana bošnjačko jedinstvo.

-Bez obzira ko kojoj partiji pripadao, političkog ubeđenja bio, ako muslimani na ovom popisu ne budu  svesni kao narod i ako ne budu na nivou, zapamtite, da nam se može desiti da budemo statistička greška  – poručio je muftija Dudić.

Pozvao je sve sunarodnike da učestvuju na popisu.

-Farz nam je, obaveza nam je, da maksimalno damo doprinos, jer narednih deset godina nećemo imati pravo ispraviti grešku, ako u oktobru ne budemo bili svi jedno I ako tada ne damo maksimalni doprinos da svi koji su, u ovoj državi, u religijskom smislu muslimani upišu veru islam – poručio je glavni muftija IZ u Srbiji i primetio da će “ponovo biti poigravanja sa Torbešima, Gorancima, jer će možda doći vreme da će nam neko u tom upitniku upisati da se pišemo kao Sandžaklije.

Sandžaklija je geografska odrednica i nema veze sa nacionalnom svešću i nacionalnošću, kazao je Dudić.

Muftija Dudić je pozvao sve Bošnjake, u zemlji i dijaspori, da učestvuju na popisu jer je to “narednih deset godina trasiranje puta gde će naša pozicija biti”.

Manifestacija “Dani bošnjačkog jedinstva” počela je u Tutinu, a završava se danas u Novom Pazaru.

Na poslednjem popisu, pre jedanaest godina, IZ u Srbiji podržala je bojkot popisa. Inicijativa je, zvanično, potekla od nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), koje je bilo stožer versko-obrazovno političke piramide pod kontrolom tadašnjeg glavnog muftije pokojnog Muamera Zukorlića.

Prema podacima sa tog popisa, u šest sandžačkih opština, živelo je 142.737 Bošnjaka I 12. 441 Muslimana.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari