Muke sa latiničnim pismom srpskog jezika

Da li će Srbija morati da menja član Ustava o službenoj upotrebi jezika i pisma

Ostavite komentar


  1. Dobro je da će, makar pod pritiskom sa strane, da se ukloni besmislena i diskriminatorna ustavna odredba koju onomad doneše DSS talibani i da se latiničnom pismu vrati puna ravnopravnost. Latinica ne ugrožava ćirilicu – čirilicu ugrožava jadan nivo opšte pismenosti, koji takođe ima uzrok u talibanskoj "kulturnoj politici".

  2. Umesto da koristimo prednosti bivse domovine mi se 25 godinama odricemo stecenog znanja! Tako se na najbolji nacin narod sistematski zaglupljuje i izgleda da je konacno nekome u drzavi sinulo da se ovako ne moze dalje ako zelimo napred! Mladi ce ipak biti sposobni da citaju stampu i knjige pisane latinicom umesto da budu polovicno nepismeni! A ovamo hocemo u EU!

  3. Cirilica je slijepo i nazadno crijevo srpsko-srbijanske (ne ) kulture! Cemu sluzi ekonomiji, diplomaciji?
    Da je sv. Sava ziv (ako je ikada bio ““ziv““) on bi je vec odavno ukinuo!.

  4. Moram da ponavljam po ko zna koji put: ako iko dođe glave ćirilici, biće to njeni čuvari sa logičkim teškoćama. U našim uslovima ćirilica i latinica su kao sijamski blizanci – uklanjanje jedne značilo bi smrt za drugu.

  5. Meni su Ok oba pisma. Država bi trebala da se odluči za jedno a ne da nove elektronske lične karte, kada se očitaju imaju oba pisma na sebi, pogledajte. Kada zamenismo tablice na automobilima, napraviše takvu sprdnju, zadržaše ćirilična slova ščćžđ a gradovi označeni latinicom i ćirilicom. Primera koliko hoćeš.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.