MUP: Iz Niša za Grčku krenulo 36 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Petros Giannakouris)

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je danas u Nišu, prilikom ispraćaja vatrogasno-spasilačkog tima u Grčku, da vatrogasci iz Srbije idu do Soluna, odakle će „u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili Grčku biti raspoređeni na onim lokacijama gde su najpotrebniji“.

Kako je saopšteno iz ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu ministra Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije uputio je u Grčku vatrogasno-spasilački tim od 36 pripadnika sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice, kao i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim vozilom.

„Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji“, rekao je Čaušić.

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više desetina šumskih požara od kojih su najveći na lokacijama u regionu centralne Grčke, u rejonu na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Кrf.

Pored snaga Grčke nacionalne službe sa više od 800 vatrogasaca, 328 vozila, 28 aviona i 18 helikoptera, angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite.

Prema podacima grčke Civilne zaštite, u poslednja 24 sata zemlju su zahvatila 64 nova požara, što je dovelo do daljih evakuacija i velike štete, uključujući ostrvo Кrf, Egio, Кaristos, Thiva, Кalamata, Volos, Mesolongi i Domokos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari