MUP Kosova: Ubica trudnice u Prištini izvršio samoubistvo 1Foto: RTK (arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlaj Svečlja saopštio je da je ubica trudnice izvršio samoubistvo nakon što je policija pokušala da ga ubedi da se preda.

Kosovska policija je ranije raspisala poternicu za Sokolom Haljiljijem (Sokol Halili) zbog sumnje da je 30. novembra u dvorištu Kliničkog univerzitetskog centra Kosova ubio svoju suprugu, koja je trebalo da se porodi.

Kosovska ministarka pravde Albulena Hadžiju ocenila je da su se nadležne institucije neodgovorno ponele u slučaju ubistva trudnice i najavila ostavke i smene policijskih funkcionera čim se utvrdi „institucionalni promašaj“.

U julu ove godine, oštećena je prijavila muža zbog psihičkog i fizičkog nasilja, a prema njemu je izrečena mera zaštite, odnosno zabrana prilaska.

Fitim (Gaši) Gaši, advokat u organizaciji Mreže žena Kosova, rekla je za RSE da je tužilaštvo trebalo da spreči okrivljenog da izvrši krivično delo na osnovu ranije počinjenih krivičnih dela, prenosi RSE.

On je ocenio i da je nemoguće da svi slučajevi pod zaštitom budu pod stalnom policijskom pratnjom, „osim u posebnim slučajevima“.

Trudnica ubijena 30. novembra druga je žena ubijena na Kosovu poslednjih dana, nakon što je 25. novembra objavljeno da je muškarac ubio svoju suprugu sekirom. Događaj je održan i u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koju je organizovalo Ministarstvo pravde.

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu je porastao poslednjih godina.

Prema podacima Kosovske policije koje je dostavljeno Radiju Slobodna Evropa, u periodu od januara do septembra 2022. godine registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici, dok je registrovano 2.126 žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari