BIRN: MUP nezakonito snima proteste dronovima 1Foto: Katarina Živanović

MUP Srbije godinama koristi dronove, između ostalog, za nadzor granica, ilegalnih migracija i protesta, a stručnjaci kažu da ove letelice policija upotrebljava bez dovoljno spoljne kontrole i nadzora, piše BIRN.

Brajana Brkovića, ekološkog aktivistu, iznenadio je martovskog jutra 2022. nepomični dron na nekoliko metara ispred prozora njegovog stana u Novom Sadu.

Tog dana, prekoputa njegove zgrade, otvarana je deonice pruge Beograd-Novi Sad, a na ceremoniji su govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban. Nije poznato da li je dron snimao Brkovićev stan ili skup sa druge strane ulice.

„Dron sa kamerom je tako stajao 30 minuta, scena je bila orvelovska. Nikakvo prethodno obaveštenje nisam dobio“, kaže za BIRN Brković koji ranije primećivao dronove na ekološkim protestima.

MUP je prethodnih godina nabavljao različite modele bespilotnih letelica naprednih softverskih i hardverska kapaciteta, pokazuju podaci do kojih je BIRN došao pretragom javnih nabavki. Ove letelice koriste senzore i veštačku inteligenciju za letove, snimanje i prenos slike u realnom vremenu, imaju kvalitetne kamere, jak zum i mogućnost instaliranja biometrijskog prepoznavanja.

Policija u Srbiji koristi dronove bez dovoljno nadzora, ograničenja i kontrole nad tim kada i zašto se ove letelice koriste, koje podatke skupljaju i kako se te informacije čuvaju, navode stručnjaci.

„Dronovi su sredstvo civilne i vojne namene koje prikuplja ogromnu količinu podataka i ukoliko nema jasne zakonske regulative kako se ti podaci skladište, onda je normalno da predstavljaju opasnost po privatnost za sve.

„Ukoliko se snimci koriste za identifikaciju lica i zloupotrebljavaju za pravljenje dosijea onih građana koji su došli da izraze nezadovoljstvo, to je nedozvoljeno. Građani su prilično neinformisani o mogućnostima ove nove tehnologije“, kaže Svetlana Stanarević, vanredna profesorka na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Policija dronove, između ostalog, koristi u misijama spasavanja, za nadzor granica i ilegalnih migracija, praćenje požara, lica pod istragom ili u bekstvu, kao i za pristup fizički nepristupačnim terenima.

Policijsko snimanje na javnim mestima je okvirno regulisano Zakonom o policiji, a nešto detaljnije uređeno Pravilnikom o načinu snimanja na javnom mestu i načinu saopštavanja namere o tom snimanju iz 2020. godine.

Zakon navodi da je policiji dozvoljeno da snima javne skupove „kad postoji opasnost da prilikom javnog okupljanja dođe do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine”, a u oba dokumenta piše da o nameri snimanja na javnom mestu mora da obavesti javnost.

Policiji u Srbiji, međutim, nije zakonski dozvoljen biometrijski nadzor građana, odnosno korišćenje kamera koje mogu da prepoznaju lica i nečije pokrete. Prikupljanje biometrijskih podataka trebalo je da bude omogućeno izmenama zakona 2021. godine, ali je nacrt povučen posle kritika javnosti. zbog opasnosti od uvođenja masovnog biometrijskog nadzora.

Iz MUP-a Srbije nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o modelima dronova koje se koriste, protokolima koji propisuju način njihovog korišćenja, prikupljanju i skladištenju podataka, licenciranju pilota, mogućoj saradnji sa privatnim kompanijama, merama bezbednosti i privatnosti koje su implementirane kako bi se sprečila zloupotreba prikupljenih podataka.
MUP Srbije nabavlja moćne dronove mahom iz Kine

Podataka o kupovini dronova i prateće opreme za MUP Srbije gotovo da nema na portalu javnih nabavki. Ipak, analiza nabavki za održavanje dronova i javno dostupnih fotografija MUP-a otkrivaju neke modele dronova koje koristi policija u Srbiji.

Najčešće se u nabavkama pominju kineski DJI dronovi, a pretragom javnih nabavki BIRN je došao do podataka da MUP poseduje i Yuneec Typhoon Q500 dronove, kao i rumunske bespilotne letelice Hirrus.

Javno dostupne fotografije Žandarmerije pokazuju da ova jedinica koristi DJI Mavic Pro i Mavic 2 Pro Zoom dron, dok vesti sa sajta MUP-a pokazuju da je saobraćajnoj policiji doniran Yuneec Typhoon Q500. Servisiranje Hirrus letelice, koja se promoviše kao letelica za vojne i civilne svrhe, kontrolu protesta, požara, nadzor granica i obala i taktičko-obaveštajno izviđanje, nabavljao je sam MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari