MUP nije dao odgovor na ključno pitanje – zašto nisu reagovali na pozive N1 1foto FoNet/TV N1

Današnji odgovor MUP-a o dešavanjima prilikom upada grupe građana “Narodni štab” na privatni posed N1 nije javnosti pružio ključne informacije o ovom slučaju jer su pokušali da zamenom teza fokus prebace na informacije koje nisu relevatne.

MUP nije dao odgovor ni na jedno od spornih pitanja: zašto nisu reagovali u slučaju upada na privatni posed, zašto nisu legitimisali učesnike skupa koji nije prijavljen i zašto nisu reagovali na apele da se zaštite zaposleni.

Umesto da jasno navedu ko je doneo odluku da policija ostane po strani i ne reaguje, MUP je u svom odgovoru istakao da nije bilo remećenja javnog reda i mira što ne maskira činjenicu da je grupa ljudi neovlašćeno upala na tuđ posed i održala neprijavljeni javni skup, na mestu koje za to nije predviđeno   , a da policija , uprkos apelima iz produkcije N1, nije reagovala i udaljila tu grupu..

Svima treba da bude jasno da bilo kakvo okupljanje u dvorištu zgrade N1 nije bilo moguće bez dozvole vlasnika, čega u ovom slučaju nije bilo.

Takođe, zakon kaže da okupljanje nije dozvoljeno na mestima na kojima se okupljanjem krše ljudska i manjinska prava i slobode drugih, ugrožava moral ili na mestima koja su zatvorena za javnost. Grupa koja je sinoć upala na posed N1 je onemogućavala da naši zaposleni proizvode program što jeste ograničavanje prava na slobodu izražavanja, odnosno prava građana da budu obavešteni o temama od interesa za javnost.

Da je policija postupila po zakonu morala je, u najmanju ruku, da legitimiše učesnike protesta, jer su održali neprijavljeni skup, na privatnom prostoru na kojem i nije predviđeno da se drže bilo kakvi javni skupovi i to na način koji je onemogućavao izveštavanje N1.

Onemogućavanjem obavljanja delatnosti (bez obzira da li je narušavan javni red i mir), zapravo je došlo do pokušaja sprečavanja proizvodnje programa i narušavanja prava na obavljanje medijske delatnosti, što je itekako relevantno za tužioca.

Dodatno, MUP izbegava da navede i da je u ovom slučaju došlo do ugrožavanje poseda koje je dovelo do toga da se novinari osećaju nebezbedno.

Zato N1 i dalje insistira da službe MUP-a ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i utvrde ko je odobrio ovaj opasan presedan i flagrantno kršenje zakona, a posebno imajući u vidu intenzitet pritisaka, pretnji i napada kojima je konstantno izložen N1, a naročito kada se pogleda prethodnih nekoliko nedelja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari