Mitrovačko Udruženje likovnih umetnika „Esnaf“ i ovog leta imalo je pune ruke posla. Proteklog vikenda priređena je tradicionalna izložba u gradskoj Galeriji „Lazar Vozarević“, na dan kada, uz ostalo, „Esnaf“ obeležava i svoju slavu Svetog Rafaila Šišatovačkog.

Publici je predstavljeno pedesetak radove nastalih u prethodnoj godini, a sam čin otvaranja izložbe bio je u gradskom parku, dok je unutar galerije publiku čekalo iznenađenja, jer se među izloženim slikama prvi put našla i plafonska slika dimenzija šest puta pet metara slikara Damira Savića, jednog od učesnika izložbe. „Esnaf“ i ove godine misli na svoj podmladak čiji su radovi u sklopu izložbe bili izloženi u prostorijama gradske biblioteke. Prema rečima osnivača akademskog slikara Dragana Martinovića, „Esnaf“ se po sedmi put predstavio Mitrovčanima i pokazao da grad na Savi ima mnogo talentovanih mladih slikara, kao i onih starije generacije koji su već afirmisani.

Kako je otvarajući izložbu rekla slikarka Jelena Sekulić Voljanek, letnji meseci nisu bili meseci odmora za članove „Esnafa“, jer su oni bili učesnici dve likovne kolonije. Naime, u Budimpešti, u organizaciji Srpske zajednice Mađarske, Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ u Budimpešti i Udruženja slikara i pesnika „Krug“ iz Mađarske, u drugoj polovini jula, održana je kolonija na kojoj su učestvovali umetnici iz zemlje domaćina, Srbije i Rumunije. U okviru tog saziva kolonije članovi „Esnafa“ i profesori i studenti Akademije klasičnog slikarstva realizovali su na zgradi Srpske gimnazije mural dimenzija šest puta 10 metara sa likovima svetog Save, Dositeja i Vuka Karadžića i ćiriličnim pismom preuzetim sa Miroslavljevog jevanđelja koje prelazi u savremene fontove.

Poslednje nedelje jula, na Mokroj gori, na Šarganskoj osmici, bila je peta slikarska kolonija pod pokroviteljstvom Železnica Srbije i Zavičajnog društva Mokrogoraca. Na punktu „9. kilometar“ bilo je 19 učesnika članova „Esnafa“, profesora i studenata Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta Edukons.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.