Sabor Islamske zajednice u BiH na zasedanju održanom u subotu u Sarajevu odlučio je da pokrene proceduru za izbor novog reisu-l-uleme (vrhovnog poglavara), pošto sadašnjem reisu Mustafi ef. Ceriću mandat ističe 19. novembra. U obraćanju članovima Sabora Cerić, koji je za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH biran dva puta, poručio je da se neće ponovo kandidovati.


U izjavi za Danas Mevlud Dudić, potpredsednik Sabora, ispred Islamske zajednice u Srbiji, koja je deo IZ BiH i koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, objašnjava da to ipak ne znači da Cerić neće biti kandidat, jer mogu drugi da ga kandiduju.

– Sve mogućnosti su otvorene. Tačno je da je Cerić rekao da se neće kandidovati, ali nije isključeno da ga kandiduju drugi, a u tom slučaju on treba da se izjasni da li prihvata kandidaturu ili ne – kaže Dudić. Na pitanje da li to znači da će IZ u Srbiji ipak predložiti Cerića, Dudić nije direktno odgovorio. „Smatram da IZ nema ozbiljnijeg kandidata za reisa, a kandidatura nije privatna Cerićeva stvar“, naglašava.

Za sednicu Sabora, koja je održana iza zatvorenih vrata, vladalo je veliko interesovanje medija, ali sabornici nisu davali izjave. Potpredsednik Sabora Edhem Bičakčić je, u pauzi rasprave, kratko rekao da „na sjednici vlada konstruktivna atmosfera“.

„Na početku je bilo malo napeto, ali je sve proteklo u najboljem redu i sednica je bila konstruktivna“, tvrdi Dudić. Kako javlja agencija MINA, na Saboru je izabrana komisija za izbor reisu-l-uleme na čijem čelu je predsednik Sabora Safet Softić, a članovi potpredsednici Sabora Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić, Jusuf Zahiragić, predsednik Ustavne komisije i Mensur Karadža, predsednik glavne izborne komisije.

Sabor Islamske zajednice usvojio je pet amandmana na Ustav, koji se odnose na definisanje jedinstva Islamske zajednice, načina izbora zamenika reisu-l-uleme i statusa reisu-l-uleme nakon isteka mandata. Očekuje se da Cerić, ukoliko bude izabran novi reisu-l-ulema, dobije status počasnog reisa. Sabor je zadužio Rijaset i Ustavnu komisiju da sačine Platformu novog Ustava Islamske zajednice, produžio mandat sadašnjim muftijama do naredne sednice na kojoj će reisu-l-ulema predložiti Saboru imenovanje muftija za naredni mandatni period, prihvatio izvještaje o radu Rijaseta za 2011. i budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2012. godinu.

Mogući naslednici

Ukoliko Cerić ne bude kandidat za reisa, kao njegov mogući naslednik najčešće se pominje tuzlanski muftija Husein Kavazović. Pored njega, bosanski mediji, kao moguće kandidate, navode muftiju travničkog Nusreta Abdibegovića, direktora Gazi Husrev-begove medrese Zijada Ljevakovića, bivšeg direktora ove medrese i ambasadora Senahida Bistrića. Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić takođe ne odbacuje mogućnost svoje kandidature za reisa, naravno „ako ne bude izabran za predsednika Srbije“, i ukoliko Cerić ne bude kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari