U Muzeju Staro selo u Sirogojnu u toku je Treći međunarodni muzički festival pod nazivom Svet muzike, koji je počeo 11. avgusta i trajaće do srede, 14. avgusta.


Prvog festivalskog dana nastupili su Bojana Nikolić i srpski glasovi, potom Belo platno, u utorak će se predstaviti Mina Matijašević i Aleksandar Alempijević, dok će poslednjeg dana festivala nastupiti – Tutti orkestar, koji, pored ostalih, čine Jovan Pavlović, Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević.

Festival se organizuje u saradnji sa organizacijom TUTTI Serbia i to kroz seminar Svetske muzike za mlade muzičare – World music as a tool in removing borders, uz podršku ambasade Norveške u Beogradu. Instruktori seminara su Jovan Pavlović, Aleksandra Bjeloš i Vasil Hadžimanov, a učesnici seminara biće muzičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Norveške.

Tutti Serbia je bratska organizacija norveške fondacije TUTTI. Nastala je kao produkt višegodišnjeg internacionalnog rada te fondacije na Balkanu, sa ciljem da se putem muzičkih seminara i koncerata, na kojima nastupaju izvođači iz celog sveta, učesnicima ponudi osnova za dugotrajnu i stabilnu saradnju. Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz muzičke seminare i koncerte, čine ovaj projekat jedinstvenim.

Radionice se održavaju u prepodnevnim i poslepodnevnim časovima u Muzeju Staro selo, a projekat predvodi Jovan Pavlović, kompozitor i renomirani harmonikaš iz Norveške, koji se aktivno angažovao na razvoju muzičkih odnosa i razmena između Norveške, Palestine i balkanskih zemalja (Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije). Pavlović je diplomirao klasičnu muziku na Konzervatorijumu u Trondhejmu, specijalizirao romsku muziku Balkana i istočne Evrope, trostruki je prvak na harmonici bivše Jugoslavije, a dobitnik je i visokog priznanja Skupštine norveškog regiona Južnog Trondelaga, koja ga je 2010. proglasila umetnikom godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari