Mužljansko dobrovoljno vatrogasno društvo starije od jednog veka 1dvd mužlja

Zrenjanin će ove godine za programske aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava sa teritorije grada izdvojiti 3,5 miliona dinara. Na ta sredstva mogu da računaju društva u svim selima, kao i ono u gradu.

Jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji Zrenjanina je DVD Mužlja. Nastalo je kad i naselje, pre više od jednog veka, jer je, kako kažu hroničari, odbrana naselja od požara bila sveta dužnost.

-Danas naše društvo ima 40 aktivnih članova koji su u mestu, a ukupno nas je 90. Ostali su na radu u inostranstvu, no kad su u Mužlji javljaju se na dužnost – priča Bata Deže, dugodišnji predsednik DVD Mužlja.

Vatrogasno društvo je kompletno opremljeno. Ima svoje prostorije, vozilo u odličnom stanju i kompletnu opremu za operativnu jedinicu koju je prošle godine dobilo od Vatrogasnog saveza Srbije.

– Imamo sve što nam je potrebno, posvećeno i edukovano članstvo i spremni smo za delovanje kad god ustreba. Ove smo godine imali jednu intervenciju, ali spremamo se da ih bude više, jer čim počnu poljoprivredni radovi broj požara u ataru se povećava – kaže Bata.

Svake godine, članovi društva imaju redovne vežbe ali prethodne dve godine rad na prevenciji je bio ugrožen zbog pandemije.

– Najveći problem nam je što nismo mogli kvalitetno da radimo sa podmlatkom. Ograničenja okupljanja, zabrane i mere ugrozili su rad na edukaciji novih članova. Bez podmlatka nema opstanka. Nadamo se da će ova godina biti epidemiološki bolja, pa ćemo moći da se vratimo redovnim aktivnostima, koje nisu samo intervencije na gašenju požara – ističe Bata.

Grad finansira rad i ovog društva, a u ime svih dobrovoljnih vatrogasaca, na konkurs se prijavljuje Vatrogasni savez grada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari