Na opšte izbore u Bosni i Hercegovini izašlo je 50,1 odsto birača, objavila je Centralna izborna komisija. Biračko pravo iskoristilo je 642.861, od ukupno 1.209.505 upisanih birača, odnosno 53,15 odsto građana Republike Srpske, dok je u Federaciji BiH na birališta izašlo 974.099, ili 48,27 odsto od ukupno 2.018.038 birača. Predsednik Centralne izborne komisije Stjepan Mikić rekao je da još nisu obrađena tri glasačka mesta, kao ni glasovi pristigli putem pošte, nepotvrđeni glasački listići i glasovi u odsustvu, zbog čega se očekuje znatno povećanje broja glasača koji su izašli na izbore. Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da će prvi preliminarni rezultati glasanja za članove Predsedništva biti objavljeni oko ponoći (12. oktobra), dok će preliminarni rezultati za sve nivoe vlasti biti poznati 13. oktobra.

Prema oceni OEBS-a, ali i domaćih političkih lidera, izbori su protekli u demokratskoj atmosferi. Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je izborni proces u BiH protekao bez većih bezbednosnih problema. Mur je posetio Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva bezbednosti BiH u Sarajevu, u kojem su smešteni Odbor i Operativni štab za bezbednost opštih izbora u BiH.

Inače, nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta u RS, partije koje su učestvovale u izbornoj trci na različite načine su protumačile preliminarne rezultate. I dok iz izbornih štabova NDP i PDP saopštavaju da ubedljivu prednost imaju opozicioni kandidati, Mladen Ivanić i Ognjen Tadić, u SNSD procenjuju da veće šanse za pobedu u trci za srpskog predstavnika u Predsedništvu BiH ima Željka Cvijanović, dok u trci za predsedničko mesto u Republici Srpskoj vodi Milorad Dodik.

Ukupno 3.278.908 birača, koliko se nalazilo na Centralnom biračkom spisku, odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine voditi BiH. Oni su birali članove Predsedništva BiH, zastupnike u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsednika i potpredsednike RS, te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH. Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata – 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Biralo se 518 nosilaca mandata. Za praćenje ovogodišnjih izbora bilo je akreditovano osam hiljada posmatrača.

Izbori su protekli bez većih incidenata, osim što su se u Sanskom Mostu potukla dva člana biračkog odbora. Na nekim biračkim mestima zabeležen je manjak glasačkih listića, dok je na pojedinim biračkim mestima u Banjaluci bilo pokušaja fotografisanja glasačkih listića. Na novinarsko pitanje o biračkim mestima gde je zabeležen veći broj glasačkih listića od broja glasača predsednik CIK-a Stjepan Mikić rekao je da njega više brine informacija koja je stigla s jednog biračkog mesta u Derventi, da je dopremljeno 300 biračkih listića manje nego što je potrebno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je potvrdilo da je na jednom biračkom mestu u Banji Vrućici kod Teslića glasanje bilo prekinuto oko 40 minuta, nakon što je jedan građanin sa biračkog mesta izneo neupotrebljen glasački listić. „Oko devet sati na biračkom mestu Kiseljak – Banja Vrućica u opštini Teslić zabeleženo je da je glasački odbor greškom dao dva glasačka listića građaninu, koji je posle glasanja izneo jedan neupotrebljen listić iz prostorija izbornog mesta i pocepao ga“. saopšteno je iz MUP RS. Inače, na području cele RS na sat vremena je juče bila prekinuta internet veza. Internetu se nije moglo pristupiti ni preko mobilnih telefona. Veze su opet uspostavljene nešto pre 15 časova. Članica Evropskog parlamenta iz Slovenije i članica Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Tanja Fajon izrazila je nadu da će u BiH na opštim izborima pobediti proevropski političari. Fajonova je za sarajevski Dnevni avaz izrazila očekivanje da će izbori, biti pošteni i demokratski, da će građani iskoristiti svoje pravo i glasati u što većem broju.

Ona je kazala da očekuje da će posle izbora što pre biti formirana nova vlast „koja će se okrenuti evropskim integracijama i prioritetima građana“. „Potrebno je BiH vratiti kredibilitet, kojeg je do sada nedostajalo. Očekujem da će političari od sada imati odgovornost za zemlju i građane. Nadam se većem odzivu birača“, kazala je Fajonova.

Karl Bilt, bivši visoki predstavnik u BiH i švedski ministar spoljnih poslova, napisao je na svom Tviter profilu da se nada da će „lep i sunčan dan u Bosni doneti veliki preokret na izborima“. Otpravnik poslova američke ambasade u Sarajevu Nikolas Hil u ulozi posmatrača obišao je nekoliko biračkih mesta u prestonici BiH i izrazio nadu da će odziv birača biti dobar.

Nemački Dojče vele ocenio je da složeno državno uređenje u BiH često dovodi do zastoja i onemogućava zemlju da napravi ekonomski i socijalni napredak. „Evropska komisija je upozorila da će nakon izbora biti krucijalno da zemlja hitno pokrene socijalno-ekonomske reforme i konačno krene prema EU“, naveo je Dojče vele.

Žalbe SDS i SNSD

– Glavni izborni štab Srpske demokratske stranke uputio je prigovore Centralnoj izbornoj komisiji „zbog narušavanja izbornog procesa“. Takođe, oglasio se i SNSD, čiji je potpredsednik Igor Radojičić rekao da je taj savez tokom kampanje bio izložen uništavanju propagandnog materijala, pretnjama i uvredama. SDS je podnela prijave koji se odnose na slučajeve nestanka 400 glasačkih listića u Derventi, 131 glasački listić u Šamcu i 30 glasačkih listića na više biračkih mesta u Zvorniku. Sličan slučaj zabeležen je i u Tesliću, gde je jedan član biračkog odbora biračima dostavio višak glasačkih listića „s namerom da se, po priznanju vinovnika, naplati glas“.

SDP BiH priznao poraz

– Potpredsednica Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Lidija Korać kazala je da je kandidat te stranke za bošnjačkog člana Predsedništva BiH izgubio u utrci. Ona je dodala da SDP raspolaže informacijama da slične rezultate za bošnjačkog člana Predsedništva BiH imaju Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Bakir Izetbegovich iz Stranke demokratske akcije (SDA). Šef Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić, rekao je da Bakir Izetbegović, nakon prebrojanih 55 odsto glasova, vodi sa 40.000 glasova ispred Radončića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari