Nađa Savčenko, ukrajinska poslanica i pilotkinja helikoptera, koja se borila u ratu u Iraku, već mesec dana u ruskom zatvoru štrajkuje glađu zbog, kako tvrdi, fabrikovanih optužbi, koje su protiv nje izneli ruski istražitelji.


U nedelju je bio 30. dan od kada među zidinama pritvorske jedinice broj šest u Moskvi živi isključivo na vodi i čaju, piše britanski Telegraf. Savčenko je postala najkontroverzniji ratni zarobljenik u Ukrajini, pošto se ruski predsednik Vladimir Putin oko njene sudbine sukobljava s liderom SAD Barakom Obamom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dodaje list.

„Još uvek je zdrava. Lekari kažu da su joj glukoza i vitamini u krvi u granicama normale. Ali četiri nedelje je veoma dug period za štrajk glađu. Došli smo do faze koja postaje opasna“, rekla je Nađina sestra Vera Savčenko. Vera Nađu nije ni videla ni čula od kada su je pre sedam meseci zarobili pobunjenici u istočnoj Ukrajini. Kako je naglasila, njih dve sebe nikada nisu smatrale posebno politički aktivnim iako su podržavale inicijative za prevenciju korupcije i okretanje zemlje ka Evropi, te su učestvovale i u demonstracijama na Trgu Majdan.

„Ja i nisam bila neki aktivista. Jeste, donosila sam toplu odeću, pomagala sam, ali nisam bila u centru dešavanja. Nađa je učestvovala u samoodbrani“, rekla je Vera (31), aludirajući na paravojne snage koje su okupili revolucionari da bi održali red i odbranili svoj logor od policije.

Kao karijerni vojnik, Nađa je postala poznata po borbama koje je godinama vodila sa ukrajinskom vojnom birokratijom da bi postala prvi ženski pilot ratnog helikoptera u Ukrajini. Služila je u Iraku, a njeno vojno iskustvo, naročito njena stručnost u pružanju prve pomoći, bila je dragocena. Ona će kasnije učestvovati u ratu u istočnoj Ukrajini, ali kao običan pešadijski vojnik.

Pošto je bila nezadovoljna zato što nije bila mobilisana s redovnom vojskom kada je rat počeo, napustila je svoju diviziju u Lavovu i pridružila se svojim starim prijateljima s Trga Majdan u bataljonu Ajdar, koji je jedna od nekoliko grupa dobrovoljne milicije formirane na početku rata.

Separatisti odani samoproglašenoj Narodnoj Republici Lugansk su je zarobili u bici 17. juna. Tri nedelje kasnije se našla u Rusiji, gde su tužitelji rekli da će biti optužena kao saučesnica u ubistvu, koji je naredio granatiranje, a u kojem su ubijeni ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin.

Iako tužioci tvrde da su meta napada bili novinari, koji su izveštavali s kontrolnog punkta pobunjenika gde su pogođeni, Nađina odbrana kaže da može da dokaže da je ona bila zarobljena sat vremena pre nego što su Korneljuk i Vološin ubijeni. Ono što je takođe ostalo nejasno jeste kako se našla s druge strane granice. Njena odbrana tvrdi da je transportovana kao zarobljenica, pošto su je pobunjenici predali ruskim agentima. Njena sestra, koja je lično odlazila u Lugansk da pregovara o oslobađanju Nađe, veruje da je ona već bila u Rusiji, iako su je komandanti pobunjenika uveravali da je na sigurnom u njihovom pritvoru u istočnoj Ukrajini. Tužilaštvo pak tvrdi da je ona kasnije peške sama nezakonito prešla granicu, te da je uhapšena pošto je pokazala zahtev za azil.

Putin o slučaju

„Prema bezbednosnim agencijama, Savčenko je naredila artiljerijsku vatru preko radija. Međutim, ako se tokom istrage i kasnije tokom suđenja dokaže da ona nije umešana u to, te da nije kriva, biće odmah puštena na slobodu“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Nađin advokat Mark Fejgin je rekao da je to čisto politički slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari