Dvodnevna antikorupcijska obuka u Novom Pazaru 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

„Čuvajmo Novi Pazar od korupcije“ naziv je dvodnevne obuke, koja je dana počela u ovom gradu za 20 polaznika.

Organizatori su Institut za istraživanje korupcije „Kareja“ iz Pančeva i novopazarska nevladina organizacija „Urban – in“.

Cilj je da se polaznici upoznaju sa ovom pojavom, kako da se suprostave korupciji, šta su opasnosti i rizici, ali i blagodeti tog posla, objasnio je Siniša Janković, penzionisani policijski inspektor i osnivač pančevačkog Instituta.

-Svesni smo da za 80 minuta ne možemo da prenesemo veliko znanje, ali kada su građani pravilno informisani, znanje će lako steći. Bili bi veoma srećni kada bi ishod ovog događaja bio osnivanje antikorupcijske organizacije u Novom Pazaru, koju bi podsticali na dalji rad – naglasio je Janković.

Sead Biberović, izvršni director “Urban – ina” ocenio je “da je korupcija sistemska pljačka građana ogrominih razmera” i da je “borba, na žalost, spala na organizacije civilnog sektora”.

Očekuje da će antikorupcijske obuke, na kraju, imati konkretne preddloge ili inicijative za ozbiljniju borbu protiv korupcije.

Sutra će polaznici obuke anketirati građane na ulici i biće održana konferencija “Moć ili nemoć antikorupcijskog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije”.

Ovaj projekat Institut “Kareja” realizuje kroz zagovaračku inicijativu “Sprovođenje antikorupcijskoh politika je jedini pravi ut Srbije u Evropsku uniju”.

Inicijativa je deo projekta “EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari